Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче" в село Мещица

Снимка: Радио Благоевград

Националният детски фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче!" ще се проведе днес в пернишкото село Мещица. Тазгодишното издание е 13-то поред. Конкурсът се организира от сдружение "Дай, бабо, огънче" и местното читалище и с подкрепата на Община Перник.

620 деца от различни области в страната ще представят пред публика и жури песни, танци, детски фолклорни игри и гатанки. Освен големият брой участници, новото тази година е и големият брой инструменталисти – изпълнители на тамбура, гъдулка и за първи път кавал и гайда. За първи път в конкурса ще участва оркестър, ще има и гайдарски състав. Конкурсът е истински празник на българския дух и показва, че децата на България с радост поемат "огънчето" на българския фолклор, коментира председателят на сдружение "Дай, бабо, огънче" Жана Йорданова.

"Когато ги видиш колко са красиви, колко са шарени, усмихнати. Радват се, тичат…Това не можеш да го обясниш, това просто трябва да го усетиш. И то ти дава сили да продължиш напред, колкото и трудности да имаш. И ти казваш: "И така, продължаваме до следващия път”, сподели Йорданова

Участниците са на възраст от 4 до 17 години и са разделени в две възрастови групи.


Вижте още

Само Кюстендил и Дупница могат да настаняват бежанци в общински бази

Създаване на оптимална организация, координация и взаимодействие при възникване на риск от кризисна ситуация, следствие масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила на територията на областта, е било обсъдено по време на Областния кризисен щаб, във връзка с изпълнението на плана за временна закрила в Кюстендилска област, съобщиха от..

публикувано на 20.05.22 в 15:41

Обсъждат бюджета на болницата в Дупница на 27 май

926 000 лева печалба отчита за 2021 година Общинската болница в Дупница. Приходите през миналата година са близо 9 милиона лева. Това е с 2,5 милиона повече от предходната година. Натрупаните задължения от над 1 милион лева са почти изчистени, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Според него финансовите резултати на..

публикувано на 20.05.22 в 15:37

Изпратени са документи за изграждането на нов мост над Струма в Покровник

Областното пътно управление в Благоевград изпрати на 19 май в Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол данните, във връзка с предстоящото обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на нов мост над река Струма на пътя Благоевград - Покровник. Задължителният..

публикувано на 20.05.22 в 15:12

Деца учат сред природата

Учениците от 3 "а" и 3 "б" клас на СУ "Васил Левски" гр. Брезник, проведоха час на открито сред природата. Той се състоя в Горски разсадник "Старият яз" край града. Събитието се реализира по идея на Нели Асенова, ръководител на клуба "Пътешественици из етнографията на Граово", с любезното съдействие на Държавно горско стопанство (ДГС) - Брезник...

публикувано на 20.05.22 в 15:07

Кметът на Благоевград предлага заседанието на комисиите към ОбС да се проведе на открития басейн

Кметът на Благоевград Илко Стоянов отправи покана до председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков заседанието на постоянните комисии във връзка с предложението за провеждане на референдум да се проведе на открития плувен басейн. На него ще бъдат обсъдени въпроси, касаещи състоянието на нефункциониращия аквапарк от години,..

публикувано на 20.05.22 в 15:04

Сигнал за нарушение в „ДЛС ДИКЧАН“

При проверка на добита иглолистна дървесина на временен склад в обхвата на териториалното поделение, са установени несъответствия между описаните и наличните асортименти. Служители на териториалното поделение са приели дървесина, която е описана като „обли занаятчийски материали“, а в същото време служителите на ЮЗДП установили, че в партидата..

публикувано на 20.05.22 в 14:44

Училище отглежда пчели

Начално училище „Яне Сандански” – Разлог отпразнува Световния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти. Училището в Разлог е единственото в страната, което отглежда пчели и притежава апископ – френски..

публикувано на 20.05.22 в 13:25