Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

КНСБ иска таванът на пенсиите да отпадне от 1 юли или най-късно от 1 януари догодина

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер:

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкотко получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира Пламен Димитров.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.


Вижте още

Само Кюстендил и Дупница могат да настаняват бежанци в общински бази

Създаване на оптимална организация, координация и взаимодействие при възникване на риск от кризисна ситуация, следствие масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила на територията на областта, е било обсъдено по време на Областния кризисен щаб, във връзка с изпълнението на плана за временна закрила в Кюстендилска област, съобщиха от..

публикувано на 20.05.22 в 15:41

Обсъждат бюджета на болницата в Дупница на 27 май

926 000 лева печалба отчита за 2021 година Общинската болница в Дупница. Приходите през миналата година са близо 9 милиона лева. Това е с 2,5 милиона повече от предходната година. Натрупаните задължения от над 1 милион лева са почти изчистени, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Според него финансовите резултати на..

публикувано на 20.05.22 в 15:37

Изпратени са документи за изграждането на нов мост над Струма в Покровник

Областното пътно управление в Благоевград изпрати на 19 май в Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол данните, във връзка с предстоящото обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на нов мост над река Струма на пътя Благоевград - Покровник. Задължителният..

публикувано на 20.05.22 в 15:12

Деца учат сред природата

Учениците от 3 "а" и 3 "б" клас на СУ "Васил Левски" гр. Брезник, проведоха час на открито сред природата. Той се състоя в Горски разсадник "Старият яз" край града. Събитието се реализира по идея на Нели Асенова, ръководител на клуба "Пътешественици из етнографията на Граово", с любезното съдействие на Държавно горско стопанство (ДГС) - Брезник...

публикувано на 20.05.22 в 15:07

Кметът на Благоевград предлага заседанието на комисиите към ОбС да се проведе на открития басейн

Кметът на Благоевград Илко Стоянов отправи покана до председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков заседанието на постоянните комисии във връзка с предложението за провеждане на референдум да се проведе на открития плувен басейн. На него ще бъдат обсъдени въпроси, касаещи състоянието на нефункциониращия аквапарк от години,..

публикувано на 20.05.22 в 15:04

Сигнал за нарушение в „ДЛС ДИКЧАН“

При проверка на добита иглолистна дървесина на временен склад в обхвата на териториалното поделение, са установени несъответствия между описаните и наличните асортименти. Служители на териториалното поделение са приели дървесина, която е описана като „обли занаятчийски материали“, а в същото време служителите на ЮЗДП установили, че в партидата..

публикувано на 20.05.22 в 14:44

Училище отглежда пчели

Начално училище „Яне Сандански” – Разлог отпразнува Световния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти. Училището в Разлог е единственото в страната, което отглежда пчели и притежава апископ – френски..

публикувано на 20.05.22 в 13:25