Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

310 безработни ще бъдат наети на работа по програма за заетост в Кюстендил

Близо пет пъти повече безработни лица, в сравнение с миналата година, ще бъдат наети на работа в област Кюстендил по регионалната програма за заетост, одобрена днес от комисията по заетостта към Областния съвет за развитие-Кюстендил, съобщиха от областната администрация.

Предвидените средства за финансиране на програмата също са пет пъти повече от миналата година. Те са в размер на 1 577 452 лв. и ще покрият възнагражденията на 310 души, които ще бъдат назначени на работа при 8-часов работен ден. Мярката е в изпълнение на Националния план за заетостта за 2022 г. За сравнение, през 2021 г. за област Кюстендил са отпуснати 343 200 лв. за 70 работни места.

С реализацията на регионалната програма за заетост се очаква спад с около 1 процент на безработицата в Кюстендилска област, която към края на месец април 2022 г. е 6,1 на сто.

Повечето одобрени проекти в област Кюстендил са в партньорство с частни фирми.

В програмата ще бъдат наемани безработни над 50-годишна възраст, младежи до 29-годишна възраст, продължително безработни, такива с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Общините Бобошево и Кочериново предвиждат назначаване на работа и на хора с увреждания.

Дейностите, по които ще бъде осигурена заетост на безработните лица са предимно в сферата на комунално-битовото обслужване.

Одобрената днес регионална програма за заетост ще бъде предоставена за съгласуване от Министерство на труда и социалната политика. Очаква се назначените да започнат работа до 10 юни и да им се осигури заетост до 9 декември.

Вижте още

В Благоевград започва кампания за събирани на опасни отпадъци

От днес започва кампания на община Благоевград за събиране на опасни отпадъци от домакинствата.  Тя ще се проведе в два последователни дни –  5 и 6 юли. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване. Днес от 10:00 до 12:30 часа гражданите ще могат да оставят опасните битови отпадъци  до сградата на..

публикувано на 05.07.22 в 07:54

143 години от създаването на МВР

Навършват се 143 години от създаването на МВР. Празникът ще бъде отбелязан пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци. Автомобилите, в които работят служителите на МВР, ще бъдат паркирани в близост до храм–паметника „Свети Александър Невски“ в София. Служителите, постигнали високи професионални резултати през..

публикувано на 05.07.22 в 07:41

Започна надпреварата за училищата след 7 клас

От днес стартира  подаването на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата след седми клас. Срокът е до сряда, 7 юли, като училищните комисии ще работят от 8 до 18 часа.  В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование.  Заявления ще се приемат в училищата.

публикувано на 05.07.22 в 07:36

28 нови случая на COVID-19 в Благоевград

За последното денонощие у нас са регистрирани 942 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 6702 теста, показват данните на Единния информационен портал.  Новозаразените са 14 процента от тестваните.  Починалите за денонощието са трима.  От новите случаи 62 процента не са ваксинирани.  В болници са 396 души, от които 31 са в..

публикувано на 05.07.22 в 07:08

Слънчево до обяд, следобед дъжд и гръмотевични бури

Днес ще е предимно слънчево.  В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици.  Вятърът ще е слаб, в източните райони от страната до умерен от изток-югоизток.  Максималните температури ще бъдат между 31° и 36° градуса.

публикувано на 05.07.22 в 07:03

Приключи „Плувно лято 2022“

Приключи програмата „Плувно лято 2022“ и с децата от гр. Банско - част от лятната програма на МКБППМН, финансирана от община Банско.  В продължение на две седмици над 200 ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски” се включиха по график в заниманията по плуване. Тази година треньори на децата бяха Светлана Цветкова и Иван..

публикувано на 04.07.22 в 17:30

200 мотористи мериха сили в надпревара

Банско отново бе домакин на престижното състезание по мотоциклетизъм „Три Планини Хард Ендуро Банско“, което е част от BG X Enduro Championship. В продължение на два дни, близо 200 картотекирани мотористи се съревноваваха по перфектно подготвените трасета. Домакини и организатори на най-авторитетния старт и най-голямо състезание от шампионата в..

публикувано на 04.07.22 в 16:08