Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 семейства получиха еднократна помощ за новородени

    По разпореждане на кмета на Благоевград Илко Стоянов днес бяха преведени над 39 хил. лева по сметките на родители, кандидатствали и отговарящи на условията от Наредбата за отпускане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца.

  В резултат на стриктна финансова дисциплина, към този момент Община Благоевград успя да изплати всички забавени средства за финансов стимул, останали от предишното общинско ръководство и вече преводите се правят регулярно и в срок. Днес средства са получили общо 41 заявители, а в края на м. април бяха подпомогнати други 306 семейства с новородени, като стойността на изплатената помощ тогава бе 292 300 хиляди лева.

  Подкрепата за младите семейства и осигуряване на по-добри условия за децата на Благоевград е сред приоритетите на кмета Илко Стоянов.

  Съгласно решение на ОбС – Благоевград сумата за първо дете при родител с висше образование е 900 лева, 600 лева за родител със средно образование, 200 лева за родител с основно образование.

  За второ дете при родител с висше образование паричната помощ е 1100 лева, при родител със средно образование 800 лева, при родител с основно образование 250 лева.

  За трето дете при родител с висше образование сумата е 2000 лева, при родител със средно образование е 1000 лева, при родител с основно образование 300 лева.

  При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ е 1000 лева, без да се отчита образованието на майката и поредността на децата.


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

50 години град Кочериново

Очаква се богата програма за 50-годишния юбилей на град Кочериново, която ще продължи два дни - 20-ти и 21-ви септември. На 20-ти септември децата от детска градина "Ален мак" Кочериново, Фолклорна група "Кочерински славей" с ръководител Стойка Германова към НЧ "Пробуда" гр. Кочериново ще поднесат много изненади. Ивана и Иван Дякови,..

публикувано на 17.09.24 в 09:41

С тържествена церемония ще открият новата академична година в ЮЗУ

На 24 септември 2024 г. (вторник) официално ще бъде открита новата академична година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тържеството ще се състои от 10:00 часа пред Учебен корпус № 1. Преди началото на церемонията – в 9:50 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Неофит Рилски. Ректорът на университета проф. д-р Николай..

публикувано на 17.09.24 в 09:28

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия механизъм за..

публикувано на 17.09.24 в 09:12

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и..

публикувано на 17.09.24 в 09:05

Облачно време

На 17 септември над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°.

публикувано на 17.09.24 в 07:18

Първи учебен ден в в 11 ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград

Много настроение и вълнение, очакване за нещо ново и различно, малко притеснение, много красота , усмивки,  цветя, игри и песни – така  изглеждаше тържеството за  първия учебен ден в 11 ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград.  „Тръгваме с висок старт за новата учебна година, с очаквания за високи резултати след достатъчно поставени задачи и цели...

публикувано на 16.09.24 в 13:18

Откриха новата учебна година в Дупница

333-ма първокласници посрещнаха днес дупнишките училища. Новата учебна година бе открита с тържества в училищните дворове. Навсякъде учениците издигнаха националното знаме и изслушаха мирно химните на България и Европейския съюз. Всички училища разполагат с добра материална база, а пътната маркировка пред тях е обновена. В община Дупница са формирани..

публикувано на 16.09.24 в 13:11