Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата обвини четирима души за участие в организирана престъпна група

Снимка: БГНЕС, архив

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми четирима души за участие в организирана престъпна група за държане на акцизни стоки – цигари без бандерол, и разпространението им предимно на територията на областите Благоевград и Кюстендил.

Четиримата обвинени са задържани на 31 май и 1 юни при специализирана полицейска операция на служители от сектор БОП-Благоевград, под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

В хода на действията по разследването са извършени 21 претърсвания на адреси и автомобили и лични обиски. Иззети са 9760 кутии с цигари, 11 мобилни апарата и СИМ карти, 16 890 евро, 64 920 лева.

Разпитани са голям брой свидетели, повечето от които пред съдия.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2019 г. Нелегалните цигари осигурявал ръководителят на групата. Той ги разпределял на участниците, които от своя страна ги продавали на стекове. Установява се произходът на нелегалната стока.

С постановления на наблюдаващия прокурор двама от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата, са задържани за срок до 72 часа.

Днес за тях се внася искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На другите двама привлечени са определени мерки за процесуална принуда „парична гаранция“ и „подписка“.


По публикацията работи: Ангел Павлов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"По първи петли“ с Биляна Славчева

Предстои 24-тият Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ в село Микрево. Ч италищният секретар Мирослава Костадинова, з а интереса към фолклорното събитие, част от богатата читалищна дейност. Вече 22 години Музейната сбирка в община Струмяни разказва за богатото историческо минало на този край. Уредникът Йорданка..

публикувано на 24.09.24 в 02:00

Натоварен трафик в следобедните часове от ГКПП "Кулата" към София

Изключително натоварен е трафикът в следобедните часове от ГКПП "Кулата - Промахон" към София.  Километрична колона се е образувала на автомагистрала "Струма" край пътен възел Кресна.  Допълнително ситуацията беше усложнена заради аварирал тежкотоварен камион в Кресненското дефиле, който е изтеглен. Днес е третия ден от поредицата почивни дни и се..

публикувано на 23.09.24 в 17:15

Глава на статуя е открита при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

Глава на статуя излезе при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не могат веднага да посочат дали това е главата на втората статуя, съобщават от Archaeologia Bulgarica. Ако се окаже така, тепърва ще се мисли..

публикувано на 23.09.24 в 16:33

Звезди на спорта и министър в Благоевград заради Европейската седмица на спорта

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на община Благоевград Методи Байкушев откриха „Спортна панорама“ -  2024 в Благоевград. За десета поредна година в България се провежда  Европейската седмица на спорта. Тази година инициативата е  под надслов „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено”  и стартът бе даден от  площад..

публикувано на 23.09.24 в 14:49

Съдят младеж от Перник

Младежът, който преби жена в Перник ще бъде съден като непълнолетен, каза на брифинг говорителят на Окръжна прокуратура Перник, Албена Стоилова. Присъдата, която го очаква е от 5 до 12 години затвор. След настъпилата смърт на пребитата от младежа жена, обвинението срещу него ще бъде преквалифицирано. Досега то е било за   за причиняване на средна..

публикувано на 23.09.24 в 10:42

10 партии и коалиции са регистрирали листите си в РИК - Благоевград

Делян Пеевски води кандидат-депутатската листа на коалиция "ДПС - Ново начало"  в Благоевград. Общо 10 партии и коалиции са регистрирали листи до този момент в Районната избирателна комисия.  Документите с  кандидатската листа на "ДПС - Ново начало" бяха внесени от областния председател на партията  в Благоевград Ведат Хюсеин, придружаван от част от..

публикувано на 23.09.24 в 09:07

Слънчево време

Сутринта на отделни места в котловините временно ще има намалена видимост. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 8° и 13°, в котловините на Западна България - между 4° и 7°, по Черноморието – между 14° и 17°. Днес ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са между 24° и 29°.

публикувано на 23.09.24 в 07:07