Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът обсъжда актуализацията на бюджета

Автор:

Очаква се правителството да обсъди актуализацията на бюджета. Най-голямото разходно перо са пенсиите, които трябва да бъдат актуализирани от 1 юли с 10 на сто и след това преизчислени от 1 октомври.

720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, потвърди вицепремиерът Асен Василев

Индексация на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата срещу оптимизация на персонала са сред заложени мерки, макар и коалиционните партньори да не са убедени около това дали става дума за действителни реформи.

Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има.

Коалиционен съвет също обсъжда параметрите на актуализацията

Управляващите се събират на коалиционен съвет, за да опитат да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминаване между финансистите на отделните формации беше отложена с ден.

На проведения вчера финансов експертен съвет на партиите от управляващата коалиция до разбирателство не се стигна. От "Има такъв народ" критикуваха липсата на реформи в проекта за актуализация на бюджета, "Демократична България" внесоха нови предложения - за изграждане на детски градини и за поемане от страна на държавата на половината от цената на картите за градски транспорт.

"Продължаваме промяната" настояват между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок.

Тази вечер от 19 ч. лидерите ще се опитат да намерят компромисните решения. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готова е аутопсията на пребитата жена в Перник

Готова е аутопсията на пребитата от непълнолетен младеж жена в Перник, съобщиха от прокуратурата. Причината за смъртта ѝ е двустранна бронхопневмония. Белодробното възпаление се е развило заради настъпилата в резултат на побоя исхемия на централната мозъчна артерия и продължилото близо два месеца залежаване. След като бъде изготвена новата..

публикувано на 24.09.24 в 19:20

Министърът на културата посети Перник

Министърът на културата Найден Тодоров посети Перник и се срещна с кмета Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов. Основна тема на разговорите бе развитието на културния сектор в Перник и възможностите за подкрепа на културните институции и инициативи в региона. Министър Тодоров разгледа  уникалния за Балканите Подземен минен..

публикувано на 24.09.24 в 19:18

Обновиха детска градина в Перник

Приключи работата по обновяването на Детска градина №15 „Райна Княгиня“ в Перник. Сградата, която не бе основно ремонтирана откакто е построена през 1976 г., вече е модернизирана със значителни подобрения, насочени към повишаване на енергийната ефективност и комфорта на децата и персонала, съобщиха от община Перник.  Ремонтните дейности включват цялостно..

публикувано на 24.09.24 в 16:10

БСП регистрира листата си за изборите в РИК Благоевград

Коалиция „БСП – Обединена левица“ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори на 27 октомврив РИК Благоевград. "Да водя листата за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори за мен е най-отговорната задача, която съм имал", каза пред журналисти водачът на листата на „БСП – Обединена левица“ в Благоевград, Кирил Добрев...

публикувано на 24.09.24 в 15:30

Подменят уличното осветление в Кюстендил

Община Кюстендил ще подмени уличното осветление на територията на града и няколко околни села. Проектът е на стойност 2 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Община Кюстендил е подписала договор по проекта „Енергийно обновяване на външно изкуствено осветление“, по който се предвижда изцяло да бъде подменено..

публикувано на 24.09.24 в 14:14

ГЕРБ-СДС регистрира пълна листа в РИК-Благоевград

И коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК Благоевград своята листа за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Водач отново е Росен Желязков. На последното място е Стефан Апостолов, който печели няколко вота с преференции. На второ място е бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов.  Листата представи Андрей Новаков, който е областен лидер и..

публикувано на 24.09.24 в 14:11

ДПС–Доган регистрира листата си в РИК–Благоевград

ДПС на Ахмед Доган регистрираха листата си в РИК Благоевград. Т я се състои от 14 кандидати за народни представители.  Водач е Ахмед Вранчев. Представители на партията заявиха, че ще водят позитивна кампания

публикувано на 24.09.24 в 14:06