Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адаптация на „История славянобългарска“


Днес от 18 часа, в Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ ще бъде представена една интересна книга. Тя е адаптация за деца на епохалната „История славянобългарска“ на св.Паисий Хилендарски.

Адаптацията е дело преподаватели от катедра „Езиково обучение“ на СУ“Неофит Рилски“, чиято цел е била да направи паисиевата книга по-достъпна за възприемане от учениците.

Събитието е част от общинската програма за честване на 300 години от рождението на св.Паисий Хилендарски, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизиране на великия възрожденец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, най-високата - в Люксембург

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро, а в Люксембург с близо 70. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на..

публикувано на 01.08.24 в 14:18

Фестивал на доброто в село Дамяница

Единадесетият фестивал на доброто организират в санданското село Дамяница. Той ще се проведе на 14 август, в навечерието на традиционния събор на селото, Голяма Богородица. Екипът Емилия Малинова, Камелия Николова и  Марина Стоянова, заедно с децата на Дамяница и всички гости, участвали в него, отправят послания за доброта и любов, за..

публикувано на 01.08.24 в 13:47

Военнослужещи дадоха обет за вярност към родината

С тържествен ритуал 7 нови военнослужещи положиха клетва за вярност към родината в поделението в Благоевград. По време на тържествената церемония те бяха поздравени от началника на щаба полковник Николай Николов. Беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие на войниците. Предстои новоназначените военнослужещи да преминат начална..

публикувано на 01.08.24 в 13:17

Държавата ще финансира общински проекти в Кюстендил

Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще финансира пет споразумения на Община Кюстендил на обща стойност над 28 000 000 лв. Средствата са от държавния бюджет и са за финансиране на обекти по инвестиционната програма за общински проекти. Осигурените средства са за преустройство и реконструкция на художествена галерия "Владимир..

публикувано на 01.08.24 в 12:15

Панаир на занаятите в Банско

От 3 до 11 август ще се състои Панаир на занаятите в Банско. По инициатива на „Регионалната занаятчийска камара – Банско“ и с подкрепата на Община Банско, за четвърта поредна година ще имате възможност да се запознаете с богатството на българските занаяти, да се докоснете до майсторството на местни майстори и да си купите автентични..

публикувано на 01.08.24 в 11:42

Иззеха над 20 000 кутии с цигари от камион на ГКПП „Станке Лисичково“

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление.  На 31.07.2024 г. на ГКПП „Станке Лисичково“ служители на Гранично полицейско управление - Благоевград извършили проверка на влизащ в България от Северна Македония товарен автомобил и полуремарке с..

публикувано на 01.08.24 в 11:39

Юни е бил най-топлият месец у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света, пише БНР. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:27