Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деян Илиич – с концерт на живо в Радио Благоевград

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" и новото предаване на Радио Благоевград "Аларма Югозапад" представят Деян Илиич на живо в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Един от водещите джаз пианисти на Балканите отново е в Благоевград - точно 3 години след първия си концерт в концертното студио на радиото (май 2019) - този път с премиера на нов солов албум.

Деян Илиич е създател и лидер на обичания у нас ню джаз квартет Eyot, с който от 2011г. насам има четири участия на "Аларма Пънк Джаз" (в Първо студио на БНР в София), едно - на джаз фестивала в Банско и едно на "Джаз Перелик" в Родопите. През 2019г. Деян направи и мини-турне в Благоевград, София и Пловдив със соловата програма от актуалния си към онзи момент албум DYAD, а с EYOT участва на още един знаков български фестивал - Wrong Fest (същата година проведен на сръбска, а не на българска територия - в Панчево).

През годините с EYOT, наричани нерядко "Нирвана на европейския джаз", Деян работи с легенди на съвременната джаз и рокендрол сцена като Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing), който през 2014г. продуцира албума "Similarity", а още следващият албум - "Innate" - беше записан при самия Стив Албини в студиото му Electrical Audio в Чикаго. В последния засега албум на квартета - "557799" (заглавието е заигравка с доста свойствените и за нас размери 5/8, 7/8 и 9/8) - също копродуцент е Джим Бар, който осъществява и записите в друг легендарен студиен комплекс - Real World Studios на Питър Гейбриъл. Както и в "Similarity", и тук в една от пиесите участват Пийт Джъдж (тромпет) и Джейк Мак Мърчи (саксофон) от Get The Blessing. А мастерингът на албума е правен в... Abbey Road Studios.

Соловите концерти на Деян Илиич не са камерна версия на EYOT, a паралелна вселена, в която нещата понякога се доближават до това, което познаваме от квартета, а понякога... поемат в съвсем нови и неочаквани посоки. Джаз, фолклорни кодове, ембиънт, съвременна музика, акустичен спейс-рок дори... но това са просто думи: трябва да се чуе на живо, да го преживеете лично.

 Заповядайте във вторник, 28.06.2022г. в 19.00 часа. Входът е свободен! 

След концерта ще имате възможност за среща и с екипа на предаването за култура "Аларма Югозапад", излъчвано всеки понеделник след новините в 23:00ч. по Радиото на Югозапада, под чийто патронаж е и гостуването на Деян Илиич в Благоевград.


Вижте още

Отново с музика – както преди

Спомняте ли си дните преди пандемията, когато летните вечери бяха дълги, спокойни, прохладни и изпълнени с музика? Радио Благоевград ме върна в онези безгрижни времена с музиката на сръбския джаз пианист Деян Илиич.  Концертът му беше едно неочаквано за мен събитие, защото честно казано, не съм особен почитател на джаза. Само за един..

публикувано на 29.06.22 в 14:01

Прекрасен концерт на Деян Илиич в Радио Благоевград

Един от водещите джаз пианисти на Балканите  Деян Илиич завлад я публика та с виртуозните си изпълнения във вторник, 28 юни в Голямото концертно студио на Радио Благоевград . Пианистът гостува с премиера на нов солов албум. Радиоводещият в програма „Христо Ботев“ Цветан Цветанов откри проявата, разказа и подробности около..

публикувано на 29.06.22 в 13:15

Нова рубрика на Радио Благоевград с акцент на българското село

Христо Иванов е основател на фейсбук групата „Помощ за завръщане на село. Заедно с децата и по-смело“, с която Радио Благоевград ще си партнира в най-новата рубрика „Да възродим българското село“. Той е баща на 5 деца. Живее на село и в същото време мотивира над 100 хиляди последователи в социалната мрежа към това да живеят на село. Христо..

публикувано на 23.06.22 в 09:28

„Златна ябълка" за Росинка Проданова, дългогодишен журналист в Радио Благоевград

Дъ лгогодишн ият  журналист в Радио Благоевград Росинка Проданова получи поредно признание за своя професионализъм. Като част от кореспондентския екип на НПО ПОРТАЛА тя е сред отличените с наградата на Националната мрежа за децата в категория „Журналистика“. Наградите „Златна ябълка" се връчват на хора и организации, които имат принос..

публикувано на 03.06.22 в 11:51

Радио Благоевград решава проблеми

Христина Васева от с.Мало Село изпрати благодарствено писмо до Радио Благоевград.

публикувано на 03.06.22 в 11:01

С водосвет за здраве бе даден старт на новата програмна схема в Радио Благоевград

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет за здраве в Радио Благоевград. Поводът бе новата програмна схема на най-слушаното радио в Югозападна   България.   „Мога да кажа с пълна убеденост, че Радио Благоевград е слушано и обичано в Благоевградска област и навсякъде, където се простира неговият обхват...

публикувано на 16.05.22 в 12:00

Валентин Дишев и Мирела Иванова – на 60

На 7 май колегата в БНР – Радио Благоевград Валентин Дишев навърши 60 години. В най-новия си брой "Литературен вестник" (прочетете) отделя по 3 страници на неговия юбилей и на юбилея на Мирела Иванова, навършваща същата прекрасна възраст днес. От 2007 до миналата година (15 "сезона") Валентин Дишев водеше по БНР – Радио Благоевград предаването за..

публикувано на 12.05.22 в 14:48