Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Берат билки на Еньовден в Разлог

Еньовден в Разлог ще отбележат деца и младежи. Участниците в лятната академия в Историческия музея ще потеглят на еднодневна екскурзия до открития археологически обект "Писаната църква", който се намира в местността "Бетоловото" край Разлог. Ръководител на събитието е директорът на музея Христина Манова, която заедно с партньори ще разкаже на децата за интересни факти около археологическото и историческо минало на обект "Писаната църква", ще берат цветя и плетат венци.  

В ПГ по МСС в Разлог също ще започне празник, посветен на Еньовден. Под надслов "Еньовден – среща на магия, мистика и природа" вратите на училището ще бъдат отворени за всички, които искат да се включат в празничното събитие. Учители и възпитаници на училището ще покажат знания и умения за растенията и флората, за билките и ползването им. Ще има и много цветни моменти посветени на празника, а участие могат да вземат жители и гости на Разлог.

И тъй като местните хора се славят с това, че почитат празници и обичаи с интересни традиционни за този край обреди, още в ранни зори ще се съберат, преди изгрев слънце, за да се потопят в първата утринна роса, да наберат билки невидяни още от слънцето и да изплетат венци за здраве и благословение

По публикацията работи: Лина Пъргова
Вижте още

Приключи „Плувно лято 2022“

Приключи програмата „Плувно лято 2022“ и с децата от гр. Банско - част от лятната програма на МКБППМН, финансирана от община Банско.  В продължение на две седмици над 200 ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски” се включиха по график в заниманията по плуване. Тази година треньори на децата бяха Светлана Цветкова и Иван..

публикувано на 04.07.22 в 17:30

200 мотористи мериха сили в надпревара

Банско отново бе домакин на престижното състезание по мотоциклетизъм „Три Планини Хард Ендуро Банско“, което е част от BG X Enduro Championship. В продължение на два дни, близо 200 картотекирани мотористи се съревноваваха по перфектно подготвените трасета. Домакини и организатори на най-авторитетния старт и най-голямо състезание от шампионата в..

публикувано на 04.07.22 в 16:08

Пак запушиха градска чешма

Само дни след като беше отремонтирана и пусната в експлоатация, чешмичката в Централната градска градина в Благоевград бе повредена. В коритото й са изсипани пясък и камъни, което възпрепятства нормалното функциониране на съоръжението. Служители на ОП „Благоевград строй ремонт“ са предприели незабавни мерки за почистването му. Подобен проблем е..

публикувано на 04.07.22 в 15:26

Комичната опера „Дон Паскуале“ отново на сцена

Дългоочакваната премиера на една от най-популярните комедийни опери - "Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети представя Камерната опера – Благоевград. Тя ще бъде представена н а 6 юли 2022 г. (сряда), от 19:00 часа, в залата на операта в града. Много критици  определят „Дон Паскуале“ като една от последните майсторски опери в стила и традицията на..

публикувано на 04.07.22 в 14:51

Ново попълнение в езерото на парк „Бачиново“

40 зеленоглави женски патици от понеделник, 4-и юли, плуват в езерото на благоевградския парк „Бачиново“. Новото попълнение става възможно благодарение на инициативата на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ и със съдействието на Община Благоевград. Инициативата, която е подкрепена от Националното сдружение на ловците и риболовците, е..

публикувано на 04.07.22 в 14:10

Нов арест в Благоевград

В Благоевград официално бяха открити новият арест и пробационната служба, които се намират в сградата на Държавната агенция за метрология и технически надзор на ул. Свобода №1. На събитието присъства заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Пред журналисти той заяви, че в Благоевград се намира най-модерният арест в страната, който..

публикувано на 04.07.22 в 13:58

105 полицаи с награди за празника на МВР

105 служители от ОДМВР – Перник са наградени по случай професионалния празник на Министерството на вътрешните работи – 5 юли. Отличията са им връчени на проведеното в понеделник, 4-и юли, тържествено събрание, съобщиха от пресцентъра на полицията в Перник. С „Почетен знак на МВР – III степен“ са наградени Радостин Митаров и Иван Станиславов, служители..

публикувано на 04.07.22 в 13:13