Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Две медалистки бягаха с олимпийския огън в Благоевград

С факелно бягане бе отбелязан Международният олимпийски ден в Благоевград. Инициативата се проведе около езерото в парк „Бачиново“. В нея се включиха над 100 участници – студенти от специалности „Физическо възпитание и спорт”, преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски”, деца от спортните клубове в Благоевград, учители по физическо възпитание и спорт и ученици. Преди старта на факелното бягане  бе запален символично олимпийският огън от Мадлен Радуканова, олимпийски шампион с ансамбъла по художествена гимнастика и Евелина Николова, бронзов медалист от ХХII Летни Олимпийски игри в Токио 2020г. 

В обиколката се включи и кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Представителят  на Българския олимпийски комитет за Благоевград доц.д-р Даниела Томова подчерта преди обиколката, че тази година Международният олимпийски комитет настоява шествията в целия свят да минат под мотото за мир и уважение на човешкото достойнство.

За емоцията от изминалата Олимпиада в Токио, чуйте диамантеното момиче Мадлен Радуканова:


А защо си заслужава да спортуваш, коментира  бронзовата медалистка от Токио – Евелина Николова: 

Галерия

Вижте още

Елате в парка да четем книжки

Лятна детска читалня от петък, 1-ви юли, отвори врати в района на Градската градина в Благоевград. Инициативата „Книжки самоходки“, е на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ и се проведжда за втора поредна година. До края на август малките читатели ще бъдат провокирани и от приказните герои чрез актьорите от ДТ „Проф. Енчо Халачев“...

публикувано на 01.07.22 в 14:20

Разширяват гробищни паркове

Общинските съветници в Разлог одобриха закупуването на частен имот, с площ 1 декар, в съседство на гробищния парк в село Баня. Придобитият имот ще даде възможност за разширяване на парка и ще реши един дългогодишен проблем. „ Темата с гробищните паркове е от съществено значение. Погребението е тежък момент за всички и е недопустимо хората да..

публикувано на 01.07.22 в 14:05

Езиковата гимназия е №1 по успех от матурите

Възпитаниците на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград завоюваха почетното първо място сред връстниците си в област Благоевград на държавните зрелостни изпити. Сто петдесет и петимата абитуриенти постигнаха среден успех на матурата по български език и литература много добър 5,17 (при средна оценка за страната добър 4,05, а за областта –..

публикувано на 01.07.22 в 13:18

Предимно слънчево

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°.

публикувано на 01.07.22 в 05:50

Създават фонд за лечение на жители на Община Разлог

Нов общински съветник положи клетва на днешното заседание на Общинския съвет в Разлог. Румяна Ячкова от квотата на „БСП за България“ заема мястото на отстранения Александър Крайнов. Поради заболяване на председателя на Общинския съвет д-р Мария Копанарова заседанието бе водено от зам.-председателя Петър Попов. Съветниците приеха единодушно..

публикувано на 30.06.22 в 18:40

Кметът на Благоевград пред Съюза на слепите: Поклон пред силата на духа Ви

Кметът Илко Стоянов се срещна с представители на Съюза на слепите в Благоевград, които днес проведоха отчетно събрание на териториалната структура. По време на разговорите бяха обсъдени належащи въпроси, свързани с дейността на организацията, като бяха набелязани и мерки за подпомагането й от страна на Община Благоевград...

публикувано на 30.06.22 в 17:26

Съветници взеха важни решения

На свое заседание, Общинският съвет в Банско даде съгласие за завишаване нормата за пълняемост на групите в общинските детски градини „Здравец” – Банско и Детска градина „Мечо Пух” – Добринище за учебната година 2022/2023г. Увеличението на групите се налага поради заселване на туристи и обслужващ персонал в активния зимен туристически сезон...

публикувано на 30.06.22 в 16:49