Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знания, игри и забавления в Благоевград

На Еньовден приключиха заниманията в  лятната детска музейна школа, организирана от Регионалния исторически музей – Благоевград. В рамките на три седмици деца на възраст от 6 до 13 години посещаваха различни занятия с разнообразни теми от областите история, природа, археология, изобразително изкуство. Включиха се в творчески ателиета и се забавляваха с образователни игри.

За наша огромна радост, тази година имахме много голям интерес към лятната школа. Децата останаха много доволни, защото се постарахме изключително много да направим разнообразни теми в областите археология, история, природа. Тази година имахме и нови неща. Имахме творчески ателиета. С колегите, уредници в отдел „Художествен“ направихме занимания с техники, мозайки, гратаж, нещо, което е абсолютно ново за школата. Много се радвам, че с тази школа показваме на децата, че всъщност музеят не е едно място, където могат да дойдат, да разглеждат и да им се струва скучно. Напротив! Това е място, където ние по интерактивен начин можем да запалим пламъка към историята, към природата, етнографията. Идеята на тази школа е да дойдат в музея  да разберат колко много богатства има нашата страна“. Така обобщи за Радио Благоевград работата и целта на школата музейният педагог Димитрина Какарадова.

Десетки деца се включиха в празника. Те се люшкаха на люлки, минаваха през венец от цветя за здраве, пиха билков чай, танцуваха, пяха. Пред репортера Елизабет Александрова се похвалиха с наученото в лятната школа и споделиха какво знаят за Еньовден.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МОСВ:Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин

На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки. Независимо че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната..

публикувано на 27.07.24 в 15:38

Два хеликоптера и военнослужещи помагат за потушаване на пожара в района на българо-гръцката граница

Военнослужещи от ВВС с два хеликоптера участват днес, 27 юли, в борбата с пожара в района на Голешово, община Сандански. Машините – Ми-17 и Кугар излетяха минути след 9.00 ч. тази сутрин, за да се включат в помощ на огнеборците, съобщават от Министерство на отбраната.Група от 22 военнослужещи с 5 единици техника от Трети механизиран батальон на Трето..

публикувано на 27.07.24 в 15:13

Село Долно Драглище отбелязва „Празника на моето село“

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. Тази година се навършват 121 години от най-голямото въстание по брой въстаници и територии, които обхваща. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29..

публикувано на 27.07.24 в 12:33

Границата с Гърция: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала..

публикувано на 27.07.24 в 12:00

Два военни хеликоптера от България се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка

 Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница.  На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на горското стопанство в Катунци инж.Пламен Поюков.  60 пожарникари , горски служители и военни от специализираното формирование за борба с пожарите към Трето бригадно..

публикувано на 27.07.24 в 11:36

Почитаме Свети Пантелеймон

Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на..

публикувано на 27.07.24 в 10:40

Фолклорният фестивал „ПЕСНИ ОТ ИЗВОРА“ в село Петрово се отлага

Поради възникналите пожари и с оглед протичащите противопожарни мерки в района на селата  Петрово и Голешово, фолклорният фестивал „Песни от извора“ в село Петрово, който трябваше да се проведе тази събота (27 юли),се отлага. От няколко дни екипи на пожарната служба, горското стопанство, военнослужещи, добровочески екип към община Сандански и..

публикувано на 27.07.24 в 09:52