Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличението на пенсиите влиза за окончателно гласуване в НС

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лева добавка влиза за окончателно гласуване в пленарната зала. Процедурата е в рамките на актуализацията на бюджета.

 След като депутатите обсъдят на второ четене парите за пенсии и за здраве в пленарната зала, парламентарната комисия по бюджет и финанси ще продължи работата си по държавния бюджет.

До късно снощи депутатите работиха по различните предложения, но заради необходимостта от допълнителни изчисления, оставиха гласуванията за днес.

Ако бъде окончателно одобрено в пленарната зала, от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 10% плюс 60-левовата Covid добавка. Така минималната пенсия трябва да стане 467 лева, а максималната - 2000 лева.

Заради гласуването на текстовете в последния момент получаването на средствата може да се забави, заяви социалният министър Георги Гьоков.

От 1 октомври предстои ново преизчисляване, с което над 700 000 души могат да получат по-висока пенсия. Таванът от тази дата ще се покачи до 3400 лева, колкото в момента е и максималният осигурителен праг.

Средствата обаче трябва да бъдат осигурени чрез трансфер от държавния бюджет, който вчера след близо 12-часово заседание на ресорната комисия не бе одобрен в цялост, а работата по него ще продължи след парламентарното заседание.

На него бе одобрена нулевата ДДС ставка за хляб, но бяха отхвърлени предложения за намаляването ѝ за зеленчуци, плодове и месо.

"790 милиона на годишна база струва това предложение специално за земеделските производители. Що се отнася до животновъдите, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители", заяви вицепремиерът Асен Василев.

Не бяха одобрени повече пари за Агенцията за борба с градушките.

"Градушките са през 2-3 месеца на годината. Цяла зима те не стрелят, няма градушки, освен да стрелят по Дядо Мраз", каза Румен Гечев от БСП.

"По Дядо Мраз не знам кой стреля, ама не тези хора, на които много от земеделските производители са им благодарни, че това, че успяват да им спасят реколтата", репликира Пламен Димитров от КНСБ.

По-високите акцизи върху тютюневите изделия не получиха подкрепа, което означава, че те не би трябвало да поскъпват до края на годината по линия на този вид облагане.

Гласуването на държавния бюджет е предвидено за сряда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Община Благоевград с мерки срещу нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци

Община Благоевград е изработила работен план, а целта му е да не се допуска задръстването на Благоевград и природата около областния център с отпадъци. Планът е изготвен след като бе затворено със заповед на кмета Методи Байкушев нерегламентираното сметище за строителни отпадъци в село Изгрев.  Вече е договорено за изхвърлянето на строителни отпадъци..

публикувано на 03.06.24 в 20:26

И тази година децата на Благоевград ще се обучават в Лятна академия

И тази година Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще организира Лятна академия, съобщи на пресконференция директорът, Богдана Костадинова. Лятната академия ще започне на 17 юни и ще продължи до 23 август. На 10 юни започва подаването на заявления за участие в академията. След тази дата всеки, който иска да включи..

публикувано на 03.06.24 в 19:58

Доживотна присъда за майката от Сандански, убила двете си деца

Петчленен състав на Окръжния съд в Благоевград призна за виновна К. Д. в това, че на 19.11.2020 г. в апартамент на къща, находящ се в гр. Сандански, умишлено е умъртвила повече от едно лице – малолетната си рождена дъщеря и малолетния си рожден син, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост - престъпление по..

публикувано на 03.06.24 в 19:25

Община Банско и Община Виница ще продължат сътрудничеството си

Община Банско и македонската Община Виница ще развиват и надграждат партньорските си отношения – така може да се обобщи дискусията на кметовете Стойчо Баненски и Миле Петков. Кметовете и техните екипи обсъдиха на среща в Банско възможностите за продължаване на многогодишното сътрудничество на двете общини, през което са реализирани редица..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Протест затвори пътя до благоевградското село Изгрев

50-ина жители на благоевградското село Изгрев излязоха на протест и затвориха достъпа до населеното място. Недоволството на хората е заради сметището, а проблемът е от години. Първоначално протестиращите влязоха в пререкания с полицията, защото блокираха кръговото кръстовище преди селото, а разрешението за протест е в началото, до табелата...

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Нарушено водоподаване в село Мосомище

От 04.06. до 28.06 ще бъде извършен ремонт на уличен водопровод в с. Мосомище, община Гоце Делчев. В рамките на този период, от 09:00 ч. до 16:00 часа, водоподаването ще бъде нарушено. За улесняване на работния процес е необходимо живущите в този район да преместят личните си моторни превозни средства. От ВиК Благоевград апелират жителите на..

публикувано на 03.06.24 в 14:28

"Чиста Струма RUN" ще се проведе за поредна година

Благотворителна обиколка със специално подбран маршрут по бреговете на реките Струма и Банщица, организира за пореден път на 23 юни сдружението "Чиста Струма". Събраните средства от бягането ще бъдат вложени в регулярното почистване, сортиране и транспортиране на отпадъците от замърсените реки в района на Кюстендил. Надпреварата и през тази година..

публикувано на 03.06.24 в 13:41