Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два самолета прибират руските дипломати и техни близки в родината им

Автор:

Два самолета на Руската федерация пристигнаха днес на летище София, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и дипломатически служители у нас и техните близки.

Според непотвърдена информация общата бройка на руските граждани, които напускат днес страната ни, е около 170 души.

И двата самолета излетяха по график в 15:00 и 15:30 часа. Полетите са от София до московското летище "Внуково". За пътуващите бяха предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2. 

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Повечето от заминаващите отказаха да коментират и бяха лаконични пред събралите се медии на летище София: "Благодарение на вашето правителство ние си тръгваме. Без коментар!"

Повечето от руснаците пристигнаха на летището с автобуси, организирани от дипломатическата мисия на Руската федерация у нас. Част от тях пристигнаха обаче и с автомобили, както и с микробуси.

За да не бъдат притеснявани, в сградата на летище София, в салона на Терминал 2 имаше засилено полицейско присъствие. Към момента не е ясна точната бройка на руските граждани, които днес напускат страната ни, тъй като освен експулсираните служители на дипломатическата мисия на Руската федерация, си тръгнаха и техни близки.

Според непотвърдена информация, общата бройка на руските граждани, които днес напускат България, е 170 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54