Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фермери се събират на национален земеделски форум

Проблемите на аграрния сектор ще се обсъждат на Национален земеделски форум. Сред акцентите са Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, както и  публикуваните от Европейската комисия забележки по българския план.

Форумът ще събере земеделски браншови организации на дискусия по най-наболелите проблеми на българските фермери. Идеята за него се е зародила в Брюксел по време на срещата на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски с представители на българската земеделска общност. А Войчеховски е казал пред нашите земеделци, че ще очаква да получи директно тяхното обобщено становище, уточняват организаторите  на форума.

Стратегическият план за развитие на земеделието, по който България ще усвои над 16 млрд. лева в следващия програмен период, ще е във фокуса на вниманието на земеделците. Те ще коментират и 405-те  бележки, с които Брюксел върна българския документ.

Голяма част от земеделската общност се чувства недостатъчно информирана за българското предложение, а мнението и не е чуто при подготовката му.

Затова и сега фермерите искат да се включат при доработването на документа.  Земеделският форум няма политически амбиции и на него не са поканени нито политици, нито държавни чиновници, за да може фермерите свободно да формират позиция, която ще изпратят директно в Брюксел, категорични са организаторите.


По публикацията работи: Боряна Кърпачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разлог почете с шествие-поклонение и панихида героите и жертвите на Кръстовденското въстание

Днес, признателен Разлог почете с шествие-поклонение и панихида героите и жертвите на Кръстовденското въстание - неделима част от Илинденско-Преображенското въстание. Преди 121 години 42 достойни мъже от Разлог - бащи и синове, братя и роднини, дават живота си за настоящето и бъдещето на България. 28 от тях са погребани в оброчището „Свети Димитър”...

публикувано на 15.09.24 в 14:13
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д.  срещу..

публикувано на 15.09.24 в 13:31

Продължава изясняването на причините за трагедията в авиобаза "Граф Игнатиево"

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето военновъздушно..

публикувано на 15.09.24 в 11:18

Разлог ще почете жертвите на Кръстовденското въстание

С шествие и панихида в Разлог ще бъдат почетени жертвите на Кръстовденското въстание – неделима част от Илинденско – Преображенското въстание, съобщиха от Община Разлог.  Днес, в 11:00 часа, от централния площад „Преображение“ в града ще тръгне паметно шествие, а разложката общественост ще сведе глава пред паметниците на поета Пейо Яворов и на баба..

публикувано на 15.09.24 в 09:17

Времето в неделя

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове, но на отделни места главно в Югоизточна България ще превалява.  След обяд облачността ще е значителна и до вечерта на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд.  Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°.

публикувано на 15.09.24 в 09:14

В Благоевград откриха бюст-паметник на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов

В  градската градина на Благоевград откриха бюст-паметник на един от легендарните водачи на Македонското освободително движение и лидер на историческото  ВМРО Иван Михайлов. Инициатор а поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония, а средствата са събирани от Инициативен комитет.  Бюст-паметникът е дело на  38-годишния..

публикувано на 14.09.24 в 18:36

Поклон пред загиналите горноджумайци край село Звегор!

Десетки благоевградчани почетоха на 14 септември героите в битката край село Звегор, Република Северна Македония. 80 години по-късно благоевградчани сведоха глава пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 г. гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който влезе в битка с немските войски при село Звегор в..

публикувано на 14.09.24 в 14:43