Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наложиха наказания на 96 водачи, шофирали след употреба алкохол или наркотици

Районните съдилища в Кюстендил и Дупница са приключили за първите седем месеца на годината 96 наказателни дела от общ характер, с предмет - управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. От тях 62 са в Районния съд в Дупница и 34 в Районния съд в Кюстендил, съобщиха от съда.

Ефективни наказания "лишаване от свобода" са получили 15 водачи на МПС, в повечето случаи за повторно управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества. Останалите водачи са с условни наказания "лишаване от свобода". По част от делата, съдът е наложил на водачите и наказание "глоба", в размер от 200 до 500 лв. На подсъдимите, които са правоспособни водачи, съдът налага и наказание "лишаване от право на управление на МПС" за определен срок от време. 

Наказателните дела от общ характер, с предмет - управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от съда в Дупница за същия период на миналата година са били 52, а от Районен съд – Кюстендил - 31. Ефективни наказания "лишаване от свобода" са търпели 13 водачи.

По публикацията работи: Ангел Павлов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тунел Железница

Ограничение в тунел "Железница" на АМ "Струма"

Временно движението от км 99 до км 101, в тунел "Железница" на АМ "Струма" в посока Кулата се осъществява само в изпреварващата лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Активната лента е затворена за движение. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.05.24 в 18:44

Патронен празник на училище в Перник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронния празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона на училището..

публикувано на 10.05.24 в 15:34

Нов заместник областен управител на Кюстендил

Георги Джоглев e назначен за заместник-областен управител на област Кюстендил. Той сменя досегашния зам.-областен управител Мария Зарева-Йорданова. Георги Джоглев е с юридическо образование. Бил е дългогодишен директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Бил е и общински съветник в Общинския съвет – Кюстендил. Назначението става след..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Петгодишни станаха библиотекари за един ден

Децата от трета група на Детска градина „Роса” гостуваха в  детския отдел на Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Те влязоха в ролята на библиотекари, но под формата на игри, които организаторите специално бяха подготвили за тях. Инициативата е във връзка с професионалния празник на библиотекаря, който се отбелязва на 11 май...

публикувано на 10.05.24 в 14:39

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 12:57

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница. Те са утвърдени от РУО – Кюстендил с държавния план-прием в гимназиите за 2024-2025 учебна година. Профилираните паралелки в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” остават две –  английски с испански език и испански с английски език.  В ПГ “Христо Ботев” ще има 4 профилирани паралелки 8 клас – математическа,..

публикувано на 10.05.24 в 12:54

Изборът „две в едно“ може да създаде проблеми

Смяната на членове на секционни избирателни комисии и изборът „две в едно“ може да създаде проблеми на предстоящите избори според председателя на Районната избирателна комисия в Кюстендил, Венцеслав Механджийски. Според Механджийски това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много..

публикувано на 10.05.24 в 10:58