Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради кризата с горивата: Конски каруци или автобусен транспорт

Някои населени места в страната могат да останат без транспорт заради кризата с горивата. За това предупредиха преди време от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Пред сериозни предизвикателства е изправена и компанията, която поддържа градската и общинска транспортна схема в Благоевград. Според нейния собственик, Марио Богданов, в момента ситуацията е повече от критична, макар да се търсят частични решения, които да не са в ущърб на жителите на общината.

Автобусите от градския транспорт в Благоевград в момента се движат на разреден график. За това сигнализираха слушатели на Радио Благоевград. Ползващите редовно автобусния превоз недоумяват, защо са поставени в подобна ситуация.

Рестрикцията в графика на автобусите ще бъде в сила поне до края на август. В момента превозваческите компании в цялата страна са поставени „на колене“, заяви управителят на фирмата, спечелила търга за обслужване на общинската транспортна схема в Благоевград, Марио Богданов.

Факт е, че автобусният транспорт бе сред най-засегнатите стопански сектори по време на пандемичния период. През изминалите две години много от пътническите превозвачески компании съкратиха или пък напълно закриха някои от линиите, които поддържаха. На този етап пък проблемите с горивата още повече утежнява ситуацията, заявяват от траснспортния бранш.

Според Марио Богданов нищо чудно да се стигне и до пълно затваряне на някои от обслужваните автобусни линии.

Масови фалити в сектора – това е прогнозата, която идва на фона на кризата с горивата. И никой не вижда в дългосрочна перспектива как  да се излезе от тежката ситуация, казва благоевградският бизнесмен.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи пък са категорични, че транспортните компании преди всичко търсят социална справедливост – както за своя труд, така и за своите потребители на услугата. Според бранша, баланс може да се получи само с намесата на държавата.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в община Невестино е ликвидиран

Ликвидиран е пожарът,  който възникна на 2 август в землището на селата Църварица и Илия, община Невестино. Пожарът е обхванал 1700 дка смесена гора. За потушаването на огъня беше насочен значителен ресурс от служители на пожарните служби от областта, екипи от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Сливен, Бургас и..

публикувано на 09.08.24 в 12:39

Мъж почина след побой в Перник

42- годишен перничанин е починал след побой. Образувано е досъдебно производство. Задържан за до 24 часа по Закона за МВР е 50-годишен мъж. Вчера, около 12,45 ч. в дежурната част на полицията е получен сигнал за приет в спешното отделение на пернишката болница мъж в тежко състояние. По данни на медиците му се извършвала операция, като пациентът бил с..

публикувано на 09.08.24 в 12:36

Засилено полицейско присъствие ще има в района на Рилския манастир

Засилено полицейско присъствие ще има по време на големия  християнски празник Свето Успение Богородично  в района на Рилския манастир. От полицията в Кюстендил очакват на 14 и 15 август трафикът към манастира да бъде засилен. За да бъде гарантирана сигурността на миряните и гостите на манастира  в охранителната операция ще бъдат включени и..

публикувано на 09.08.24 в 11:56

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич, трима от които..

публикувано на 09.08.24 в 11:31

Започва деветото издание на "София филм фест на път" в Кюстендил

Деветото издание на "София филм фест на път" започва днес в Кюстендил. В рамките на фестивала, всеки петък вечер до 30 август, ще има безплатни прожекции на открито, на арката на централния площад "Велбъжд". Инициативата се реализира съвместно с Община Кюстендил с подкрепата на Националния филмов център. Програмата започва тази вечер с прожекция на..

публикувано на 09.08.24 в 10:46

Александър Джартов: С гръцките колеги сме в непрекъсната комуникация

Над 120 огнеборци гасят пожара в планината Славянка. Ситуацията на източния фронт е сравнително спокойна, каза за Радио Благоевград директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов. Може да се каже, че доста е ограничен пожарът в тази посока. Продължава да се работи с линии и с вода. На западния фронт се доизгражда и допълнително се..

публикувано на 09.08.24 в 10:42

Пикълболът завладява Банско

Община Банско продължава да поставя здравето и спорта на преден план в местната политика, като предоставя възможности за иновативни физически активности. Учителите по физическо възпитание и треньорите от спортните клубове в общината имаха уникалната възможност да се запознаят с един от най-бързо развиващите се спортове в света – пикълбол...

публикувано на 09.08.24 в 10:41