Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изненади за гостите започва Първият фестивал на лютеницата в село Логодаж

Домашна лютеница, хляб в подница и търг са само част от изненадите, които очакват жители и гости на Първия фестивал на лютеницата, който се провежда в благоевградското село Логодаж. Самодейци от женската певческа група към Народно читалище "Иван Чаушки – 1934" в село Логодаж, посрещат с песен и аромат на вкусна лютеница.

За Радио Благоевград секретарят на Народно читалище "Иван Чаушки – 1934“ Дафинка Бойчева обяви, че акцентът на фестивала, е промотирането на логодажката лютеница. „Село Логодаж е включено в Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия към Българската академия на науките и е време да включим и логодажката лютеница“, допълни Дафинка Бойчева. Мотото на Фестивала е „Елате да намажете и вие“, приканват организаторите от Община Благоевград, Народно читалище "Иван Чаушки - 1934“, кметство Логодаж, в партньорство с Народно читалище "Никола Вапцаров – 1866" –  Благоевград.

Направени са специални видове лютеница за търга, който ще се проведе по време на Фестивала – „Логодажка лютеница“, която е с отличителен етикет, втората е „Лютеничка“, като на нейния етикет има изобразено дете, заснето по време на жътвата в селото, а третата е „Мъжка лютеница“ и е люта. „Събраните средства от търга на тези бурканчета, ще бъдат използвани за участие на самодейната група в други фестивали, където да представим нашите традиции и обичаи“, каза още Дафинка Бойчева.

„Тайната на хубавата лютеница е първо продукцията – хубави червени чушки и домати, хубаво изпечени на жар“, издадоха само част от рецептата дамите от женската певческа група към читалището, които неуморно разбъркваха лютеницата на огнището.

В 17:00 часа, в двора на училището в село Логодаж, започва музикална програма, в която ще участват групи, изпълняващи автентичен фолклор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Съдия Миглена Кавалова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд Благоевград

Днес в Районен съд Благоевград  встъпи в длъжност като „съдия“  Миглена Кавалова-Шекирова. Тя подписа акт за встъпване в длъжност, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт. Това стана в присъствието на председателя на Районен съд-Благоевград  съдия Румяна Митева, съдия Петър Узунов- председател на Окръжен съд-Благоевград, съдия Лилия Масева-..

публикувано на 11.07.24 в 17:33

Започна подготовката за пренасянето на статуята, открита наскоро в античен град Хераклея Синтика край Петрич

 Взети са точните ѝ размери и е инсталирана специална метална конструкция, така че безценната скулптура да бъде възможно най-безопасно повдигната и опакована, а след това превозена до Историческия музей в Петрич, съобщиха на фейсбук страницата на Археология Булгарика. „Още не мога да кажа кога точно ще завърши целият процес, за нас най-важното е да..

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13