Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече разходи за образование в община Кюстендил

Петър Паунов
Снимка: kustendil.info

Умерен оптимизъм по отношение на готовността на учебните заведения за предстоящата нова учебна година са изразили училищни директори в Кюстендилска община. Това съобщи по време на заседание на ОбС в Кюстендил кметът Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил посочи, от 2019 до 2021 година, община Кюстендил е дофинансирала дейности в образованието със средства между 322 000 лв. и 419 000 лв., а през тази година се очаква недостигът да бъде 604 000 лв., който община Кюстендил не може да се позволи.

"Нарастват тревогите ни за детските градини, затова се надяваме на бърза подкрепа. Надявам се  държавата да подкрепи част от проектите ни, за да можем да продължим да функционираме, защото община Кюстендил винаги е била еталон за отношение към гражданите си и как се изразходват по най-правилния начин публични средства", каза Паунов.

Общината в Кюстендил е платила за гориво през 2020 година 553 000 лв., стана ясно по време на заседанието на ОбС в града. През 2021 г. за гориво са са платени 711 000 лв., а до месец юли тази година - 747 000 лв. "За природен газ и електроенергия до момента сме заплатили повече от 2021 г. - 1 954 000 лв.", коментира още кметът на общината. По думите му сметката за електроенергия на общината за м. юли е била 152 000 лв., докато за цялата 2019 година за улично осветление са платени 130 000 лв.


БНР подкасти:

Вижте още

Среща с безработни организира в Трън Бюрото по труда в Перник

Събитието е в рамките на националната информационна кампания”Да работиш /Е/ ЯКО” и ще се проведе на 24 март от 13 часа на площад „Владо Тричков”.  Инициативата се реализира по проект  "Започвам работа", финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. и цели  да мотивира за активно поведение на пазара на труда икономически..

публикувано на 20.03.23 в 17:56

Областният управител обеща на живеещите на ул. „Митрополит Борис“ и ул. „Христо Силянов“ да не оспорва решението на ОбС-Благоевград в съда

На среща, организирана днес от областния управител Стоян Христов с живеещите на ул. „Митрополит Борис“ и ул. „Христо Силянов“ в Благоевград, бяха изяснени мотивите, с които юристите на Областна администрация Благоевград върнаха за ново разглеждане решението на Общински съвет. Областният управител пожела да се срещне с хората, за да..

публикувано на 20.03.23 в 17:50

Фалстарт на електронния прием в детските градинив Благоевград

Техническата неизправност е регистрирана до 9:29 мин. днес при стартирането на електронното подаване на заявления за прием в детските градини. Това  съобщи на брифинг днес кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Той уточни, че подадените заявления по електронен път са 380, само 8 са подадени на място в детските заведения.  „Естествено, има някои..

публикувано на 20.03.23 в 16:13

Първи заявления за саниране на сгради в Благоевград

Първите заявления за кандидатстване по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ вече са входирани в деловодството на Община Благоевград. С цел нормалното протичане на процеса и постигане на оптимални резултати, специално сформиран екип оказва необходимата логистична подкрепа на кандидатите,..

публикувано на 20.03.23 в 13:09

Обучават членовете на секционните избирателни комисии в Перник

Започва обучението на членовете на секционните избирателни комисии в Перник за предстоящите на 2 април парламентарни избори. То ще се проведе присъствено по общини по предварително определен график, а обучители ще бъдат представители на РИК. В община Перник обучението ще бъде в зала „Панорама” в четири последователни дни - от 23 до 26 март включително...

публикувано на 20.03.23 в 12:29

Реконструкция на Дома за стари хора в Радомир

Реконструкция на Дома за стари хора планират в Радомир. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане, общината ще кандидатства за средства по Плана за възстановяване и устойчивост.  Сградата, в която се помещава домът, е 8-етажна със сутерен. На първия етаж ще бъдат обособени зони за хора в неравностойно положение, а..

публикувано на 20.03.23 в 11:13

Астрономическата пролет настъпва днес

Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 23:24 часа. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене..

публикувано на 20.03.23 в 09:39