Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарибяват реките в Югозапада с балканска пъстърва

Архив
Снимка: ИАРА

Започва зарибяване на водоемите в цяла Югозападна България с балканска пъстърва.  Акцията стартира от реките в района на Разлог, Симитли и Сандански. 

Специфичното е, че рибите са двегодишни, което прави шанса им за оцеляване по-голям, каза за РБ експертът Кристиян Попов от Националното ловно-рибарско сдружение. 

Около 150 кг. балканска пъстърва ще бъде пусната в подходящи за съществуването й водоеми. Зарибяването е съвместна инициатива на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България",  ЮЗДП и сдружение "Хидроенергия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засега няма опасност гръцкият пожар да навлезе в България

Тежката ситуация с пожарите в страната бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от ЮЗДП,  РД „ПБЗН“, Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места, институции. На събитието бе популяризирана кампанията на Министерството на земеделието и храните и..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Празник на моето село в Долно Драглище

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29 въстаници. Потомците на храбрите въстаници ще преклонят глава в почит пред  делото им и ще поднесат..

публикувано на 23.07.24 в 15:02

Нужна е държавна подкрепа за българското образование в чужбина

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента, като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от организации на българи. Данните бяха обявени от Ваня Балчева, директор на дирекция "Образование на..

публикувано на 23.07.24 в 13:47

В Банско в знак на почит и незабрава: Венци и изложба за Вапцаров

В деня на смъртта на поета, пред неговия паметник на площада, носещ името му, се събраха  стотици жители и гости на Банско, за да почетат недописаната книга на живота му. Споменът за Никола Вапцаров беше озвучен с любимите му бански песни и с музика по негови стихове. В знак на почит и незабрава, кметът на общината Стойчо Баненски и..

публикувано на 23.07.24 в 12:28

Аварирал автомобил затруднява движението в района на Старо село

Движението по АМ "Струма" в района на Старо село в посока Благоевград се осъществява в активната лента поради аварирал автомобил.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.07.24 в 12:15

Музеят в Благоевград с проект за изследване на праисторически обекти

Регионалният исторически музей – Благоевград спечели финансиране от Министерството на културата за изследване и картиране на праисторически обекти Брежани – Негованци. Ръководител на екипа по проекта „Квадратура на кръга“ е Петър Зидаров. Петър Зидаров и неговия екип възнамеряват да допълнят информацията за селищната планиграфия на..

публикувано на 23.07.24 в 12:09

Дават домашни компостери на домакинствата в община Брезник

Община Брезник ще предоставя домашни компостери на желаещите домакинства. Раздаването на първите 20 от тях вече е започнало, съобщиха от администрацията. Инициативата, свързана с домашното компостиране на органични отпадъци, е в рамките на кампанията "Община Брезник е и моя! Пази я чиста". Тя е свързана с влизащите в сила от догодина промени в Закона..

публикувано на 23.07.24 в 11:54