Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Картини на самоуки художници радват ценители в Благоевград

Изобразителното изкуство намери своето уютно място сред книгите в Регионална библиотека „Димитър Талев“- Благоевград. Вълнуваща изложба с десетки красиви картини и дърворезби на самоуки художници се откри вчера във фоайето на най-голямата читалня в Западна България.

Инициатор на културното събитие е Илиян Синадинов, който предостави творбите за експозицията от своята лична колекция. Сред тях най-много са тези на неговия баща Димитър Синадинов – самоук художник, дърворезбар и скулптор, но има и на други майстори на четката от цялата страна.

„Библиотеката винаги е отворена към подобни инициативи и винаги съдейства за тяхното осъществяване. Радваме се, че г-н Синадинов ни се довери и реши точно тук да направи тази толкова интересна и вдъхновяваща изложба. Вярвам, че никой няма да остане равнодушен към таланта на авторите, които в рисунките са вложили своите идеи, сърце и душа“, сподели при откриването Катя Недева от отдел „Изкуство“.

Илиян Синадинов изтъкна, че е закърмен с любов към изкуството от своя баща. Не е наследил гена му на художник, но има кауза да помага на самоуки майстори на четката, да изкупува картините им и да полага непрестанни грижи за тяхната поддържка.

Никак не е лесно да си колекционер, защото това изисква много желание, време и енергия. Но за мен е важно да показвам таланта и картините на тези художници“, каза още Илиян Синадинов.

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да видят рисунки от различни жанрове – натюрморт, пейзаж, портрет. Изложбата ще остане в библиотеката до 15-и октомври.  
По публикацията работи: Весела Сукалинска

Галерия

Вижте още

Коледно градче посрещна първи гости

Благоевград вече грее в хиляди багри. Засия коледната елха, както и всички коледни светлини в града. Стотици благоевградчани станаха съпричастни с  празничната вечер. Сред най-големите атракции беше  Дядо Коледа, който кацна на сградата на общината. Той бе придружен от Снежанка и джуджетата. Появата му бе посрещната с бурна радост от..

публикувано на 02.12.22 в 19:25

ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Радио Благоевград представят изложба „Празнуваме заедно“

На 5 декември 2022 г. (понеделник) от 16:00 ч. в Арт салона на Радио Благоевград ще бъде открита студентска изложба „Празнуваме заедно“. Експозицията включва над 30 учебни и творчески произведения – живопис, графика, декоративно изкуство, на студенти от специалностите „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ и „Мода“.  Изложбата..

публикувано на 02.12.22 в 16:54

Бернската конвенция няма да отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е през последните 7 години досега. На заседанието бяха представени резултатите от усилията на българските власти за преодоляването на пречките пред строителството на..

публикувано на 02.12.22 в 15:58

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов: "На база на решението на парламента, което беше взето, ние ще отпуснем помощ на Украйна. Но танкове – да, няма, мисля, е ставаше дума за леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това, с което помагаме, е именно..

публикувано на 02.12.22 в 14:47

Водата в Перник може да поскъпне

С около 30 процента се очаква да поскъпне питейната вода в Перник от догодина. Увеличението на цената е заложено в бизнесплана на ВиК, а окончателното решение ще бъде на КЕВР. Поскъпването е неизбежно и е свързано с драстично увеличените като цяло разходи в работата на дружеството, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов и добави: "В момента..

публикувано на 02.12.22 в 13:48

Еврофинансиране за 1260 нови щата за гранични полицаи

1260 нови щата за гранични полицаи ще бъдат отпуснати, като тяхната дейност ще се финансира и с европейски средства, обяви по време на блиц-парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  Той добави, че до момента няма проникнали лица през границата, като са сведени до минимум опитите за вторичното преминаване...

публикувано на 02.12.22 в 10:52

Конференция за ученици „Мога и знам философия“

Философският факултет съвместно с Регионалното управление на образованието – Благоевград организират за първи път ученическа конференция по философия.  Във форума ще участват ученици от училища от Благоевград, Разлог, Гоце Делчев и Абланица, водени от техните учители. Темите на конференцията са: „Моето разбиране за философията“,..

публикувано на 02.12.22 в 10:45