Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вход свободен в Историческия музей в Разлог

Община Разлог и Исторически музей – Разлог откриват изложба по повод 110 години от Освобождението на града  и Деня на българската независимост. 
От днес до края на годината до паметника на Васил Левски, жители и гости на града ще могат да се запознаят чрез фото- разкази с историята на Разложкия край. 
В Дена на независимостта Историческият музей обявява и ВХОД СВОБОДЕН!
Като част от празничната програма на Разлог, организаторите представят също гостуваща изложба „Бързо, Точно, Срочно“ на 29 септември, а на 6 и 7 октомври ще се проведе научна конференция „Разлог- минало, музейно дело и туризъм“.
В края на септември, посетителите на музея ще се върнат назад във времето, когато хората са общували предимно с писма и телеграми, когато пощальоните са обикаляли, разнасяйки претъпкани чанти с писма и пощенски картички. Експозицията, от самото раждане на българските пощи до 40-те год. на ХХ век, включва уникални автентични експонати – едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на ХІХ в. с княжеския герб, телефони на фирмите Ериксон, Берлинер, Уестърн Електрик, Сименс и Халске, улични монетни апарати. Сред експонатите са и телеграфен апарат от 1857 г. с монтиран бронзов свещник, поради липсата на електрически ток по онова време. Изложена е и богата колекция марки, която представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ век.
През първата седмица на октомври професори, научни изследователи и историци ще представят миналото на Разлог, музейното дело и развитието на туризма.

Вижте още

В 278 избирателни секциии ще се гласува в Кюстендилска област

278 ще бъдат избирателните секции в Кюстендилска област. От тях 273 постоянни и 5 подвижни, съобщи областният управител Александър Пандурски. Машинно гласуване ще има в 170 избирателни секции. С хартиени бюлетини ще се гласува в 103 избирателни помещения. "Подготвени и отпечатани са и бюлетините, очакваме ги тук на 27 септември. Ще..

публикувано на 24.09.22 в 16:14

Специализирана полицейска операция се провежда в област Перник

Списъци с имена на хора, пари и дебитна карта са иззети при провеждащата се и в момента специализирана полицейска операция в Перник. До обяд днес са били проверени 35 питейни и увеселителни заведения. Проверяват се и лица от криминалния контингент. Списъците, за които има съмнения, че ще се използват за купуване на гласове на предстоящите на 2 октомври..

публикувано на 24.09.22 в 16:12

Кюстендил отбелязва Празника на плодородието

С повече от 250 участника, представящи земеделска продукция, Кюстендил отбелязва днес Празника на плодородието. Десетки специално подготвени за празника щандове представят уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, родени в Кюстендилския край. Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона предлагат своите художествени..

публикувано на 24.09.22 в 13:49

Банско и Пирин са арена на ултрамаратона Pirin Ultra

За шести пореден път в Банско бе даден старт на  планинския ултрамаратон Pirin Ultra, който събра елита на спортистите в планинското бягане.  Отново в сърцето на Пирин се състезават най-силните, най-издръжливите, най-подготвените и най-смелите бегачи. Pirin Ultra се провежда от 23 до 25 септември, със старт и финал в Банско и трасета в алпийската..

публикувано на 24.09.22 в 13:41

Спортни предизвикателства на площад „Македония“ в Благоевград

Тази сутрин площад „Македония“ в Благоевград за поредна година се превърна в арена за демонстрация на различните видове спорт, упражнявани в над 30 клуба от Благоевград.  Старт на събитието даде Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, и Драган Стойков – управител на БД „Спортни имоти“...

публикувано на 24.09.22 в 13:13

"Медиана": ГЕРБ води с близо 10% на ПП, 8 формации имат шанс да влязат в НС

ГЕРБ води с близо 10 на сто пред втората политическа сила – "Продължаваме промяната", сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили – всички, които бяха в последния парламент, плюс "Български възход". Според резултатите от проучването засега..

публикувано на 24.09.22 в 11:10

„Спортна панорама“ и зумба предизвикателство в съботния ден в Благоевград

30 клуба ще демонстрират прецизност и умения в тазгодишното издание на „Спортна панорама“ в Благоевград. Началото ще бъде поставено в 10.30 ч. на 24 септември (събота) на пл. „Македония“. Инициативата е насочена предимно към деца и младежи, като целта е те да се запознаят с различните видове спортни дисциплини и да направят своя..

публикувано на 24.09.22 в 08:58