Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златен ключ” за община Банско

Община Банско спечели приз „Златен ключ” в категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” на 20-та церемония по връчване на награди за принос  в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам.

„Това е общината, която активно публикува обществена информация и е на първо място в последната класация на Рейтинга на активната прозрачност сред местните власти. От години е в челото на тази подредба, а сега я оглави. Всичко е наред със секцията "Достъп до информация" на сайта на институцията, работи отлично по заявленията за достъп до информация, за миналата година няма нито един отказ при пуснати 41 заявления”, беше изтъкнато в аргументите  на координаторите на Програма Достъп до Информация, които правят номинациите. Само преди три месеца община Банско спечели приза за прозрачно управление сред всички 563 администрации в България.

Журито, съставено от водещи български журналисти, адвокати и представители на неправителствения сектор, единодушно връчиха приза на община Банско, виртуално приет в он-лайн церемонията от секретаря на общината Иван Докторов. Приемаме тази награда като признание за работата ни и за усилията да работим с висок професионализъм в полза на хората – както на жителите на общината, така и на всички, които имат интерес към нея, сподели  Докторов. Той специално поздрави екипа от специалисти в  общинската администрация, отговорни за предоставянето на достъпа до информация.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Не е локализиран пожарът на Черни връх, гасенето ще продължи и утре

Тревожна е ситуацията с пожара под Черни връх в Рила. Огънят гори на над 2300 метра надморска височина и теренът е труднодостъпен. Дотам няма как да стигне техника, няма как да се пренесе и вода, заради което се гаси на ръка. Пожарът не е локализиран. Пожарникари, горски служители и доброволци се опитват да го овладеят и да го държат на..

публикувано на 24.08.24 в 16:48

Отбелязаха 80 години от акцията в местността Жабокрек

Осемдесет години от акцията на партизаните от Рило-пиринския отряд, в местността Жабокрек, под Рилския манастир, отбелязаха социалисти от Кюстендил, Благоевград, Дупница и София. В края на август 1944 година партизани, водени от командира Васил Демиревски-Жельо, нападат немска част - лазарет и въоръжени войници и превземат базата им...

публикувано на 24.08.24 в 15:11

Ранен полицай в Сатовча

Полицай е ранен тази сутрин при опит да задържи пиян мъж в Сатовча, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград.  По първоначална информация, около 8:30 тази сутрин в село Сатовча, 62-годишен мъж,във видимо нетрезво състояние, е нарушавал обществения ред и при опит да бъде предупреден и задържан от полицейски служител, му е нанесъл..

публикувано на 24.08.24 в 13:33

В събота вечер „Това го могат само банскалии“

Концертът на легендарната Валя Балканска и талантливия гайдар Петър Янев беше истинско събитие, което докосна сърцата на всички присъстващи на концерта им в центъра на Банско. Вълшебните звуци на гайдата и въздействащият глас на Валя Балканска създадоха атмосфера, изпълнена с духа на българската традиция и красотата на народната музика. Публиката беше..

публикувано на 24.08.24 в 11:59

Фестивал на лютеницата в Логодаж

На 24 август традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 24.08.24 в 11:43

Четвърто издание на Парк фест "Пейка" на пернишката крепост

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 24.08.24 в 10:39

Набират доброволци за пожара под Черни връх в Рила

Продължава гасенето на пожара, който възникна вчера вечерта на около 2 300 метра надморска височина в Рила планина под Черни връх. Два екипа на пожарната и горски служители са се включили в гасенето на пожара тази сутрин. Това каза за Радио Благоевград говорителят на ОД на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Засегната площ към момента е около 10..

публикувано на 24.08.24 в 10:25