Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първи сигнал в РИК – Благоевград

Сигнал от Айше Осман Хасан е постъпил в РИК Благоевград. 

В сигнала са изложени твърдения за допуснати нарушения в община Якоруда. Сочи се, че Кодексът регламентира уреждането на подвижна комисия, която да осигурява правото на глас на хора с трайни увреждания. В случая се касаело за заявления на хора, които били в състояние да се придвижват до секционна комисия. Според подателя на сигнала, с това се целяло гласуване с хартиена бюлетина, за да можел да бъде „контролиран“ вота в полза на една партия. Изложени са твърдения, че подвижната секция за избиратели е образувана след 33 заявления от избиратели с трайни увреждания, които да гласуват с избирателна кутия. 

В сигнала се сочи, че са налице „фалшиви“ медицински удостоверения.

Със свое решение РИК – Благоевград оставя без разглеждане сигнала от Айше Осман Хасан и го препраща по компетентност за произнасяне от РЗИ – Благоевград. 

Вижте още

Коледен базар в Радомир

Коледен базар организират в Радомир на 17 декември. Инициативата е на новосъздадената фондация "ЕкоЕтноАрт".  Базарът ще бъде разположен на алеята пред Общинския исторически музей и ще предлага ръчно изработени сувенири, сурвачки, коледни декорации, бижута, картички, домашно приготвени храни, сладкиши. Ще има детски кът „Моето коледно желание!“, където..

публикувано на 09.12.22 в 11:30

Рецидивист е предаден на съд за грабеж в Кресна

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за престъпление, извършено от С.Т. при условията на опасен рецидив. Обвиняемият С.Т. (на 44 години) е осъждан многократно. Последното му наложено наказание той е изтърпял през м. юли 2020 г. През нощта на 21-и юли, тази година, в района на ж.п. гарата в..

публикувано на 09.12.22 в 11:18

Деца мерят сили в Международен турнир по футбол

Благоевград ще бъде домакин на Международен турнир по футбол за деца, родени през 2014 г. Той ще се проведе на 10 декември от 11.30  ч. в Спортен комплекс „Пирин“. Очаква се в спортната проява се включат над 60 деца. Участие в турнира са заявили ФК „Кюстендил“, футболен клуб „Жокер“, като в инициативата ще участват и самите домакини от ДФК „Орлетата“...

публикувано на 09.12.22 в 11:10

По график кърпят улици в Благоевград

До 14 декември жителите на Благоевград могат да подават писмени заявления за улици, нуждаещи се от изкърпване. Причината за определения срок е, че през зимния период асфалтовите пещи се гасят, а дейността се възобновява през пролетта. Заявленията следва да бъдат входирани на гишетата на Деловодство, намиращи се на партера на общинска администрация или..

публикувано на 09.12.22 в 10:40

Депутатите очакват изслушване на премиера Донев за Шенген

С изслушване на служебния премиер Гълъб Донев за отказания ни прием в Шенгенското пространство ще започнат работата си днес депутатите. България и Румъния остават извън Шенген, Австрия и Нидерландия казаха "не" Втора точка в програмата им е изслушване на служебния министър  на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно..

публикувано на 09.12.22 в 09:18

Най-много новозаразени в София

Сто осемдесет и шест са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 5,1 на сто от направените 3637 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София - 42, следват областите: Варна и Пловдив - с по 15 и Русе - с 13 новоинфектирани. В болница се лекуват 348..

публикувано на 09.12.22 в 07:01

Сравнително топъл петък

Днес ще има значителна облачност, над източната половина от страната предимно висока. Преди обяд на много места в низините ще има мъгла. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър, в Дунавската равнина - слаб от изток. Сравнително топло време с максимални температури между 11° и 16°, в западната половина на Дунавската равнина..

публикувано на 09.12.22 в 05:23