Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха газовата връзка с Гърция

Автор:
Снимка: БГНЕС

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ. 
Междусистемната газова връзка България – Гърция с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно. Има възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. в следващите години. Инвестицията от страна на ЕС е 250 милиона евро. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, подчерта Фон Дер Лайен:
"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ.  Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти. Благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата".
Фон дер Лайен акцентира върху необходимостта от спестяване и от "огромни инвестиции във възобновяеми източници на енергия": 
"Знаем, че това е енергия, която може да се произвежда на място, създава работни места на място и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на зависимост от Русия и всичко е въпрос на политическа воля. В момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и съм уверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените на енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вече сме предприели важни стъпки в това отношение. Вчера например всички се споразумяхме в ЕС да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа на уязвими домакинства и бизнеси. И е необходимо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, но посланието ми е, че като го правим трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и особено нашия единен пазар. Това е силата на ЕС. Там е богатството на ЕС и оттам произлиза. Без обща европейска решителност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна важност е да имаме равно поле, равни възможности за всички в ЕС в единния пазар и от значителна важност да не се нарушава този единен пазар. Задачата пред нас е много ясна. Ние ще вършим много повече, за да успеем да ограничим тези скачащи главоломно цени на енергията, които отслабват нашата икономика и да го направим заедно като европейци. Това ще обсъдим и след няколко дена с европейските лидери и нямам търпение тази среща, която ни предстои. Много ми хареса мотото Ви, което споменахте: "Ако искате да вървите бързо –  вървете сам, ако искате да стигнете далеч – вървете заедно с други". Така че нека заедно да се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз".
Служебният премиер Гълъб Донев откри церемонията в НДК и подчерта, че съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките за Европа може да се компрометира много бързо, а интерконекторът България – Гърция ще направи страната ни по-малко уязвима. Освен това, по тази газова връзка ще се осигури пренос на природен газ към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, каза още Гълъб Донев. 

По публикацията работи: Екатерина Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано сутринта..

публикувано на 25.07.24 в 18:44

Нов общински съветник от ДПС в Кюстендил

На  редовното заседание на Общинския съвет днес Венцеслав Механджийски, председател на Общинска избирателна комисия в Кюстендил обяви избора на Христо Христов от ДПС, който заема мястото на Габриела Стоянова, която се отказа от мястото си в местния парламент. Христо Христов който беше под номер три в листата на ДПС. Николай Златарски, регистриран..

публикувано на 25.07.24 в 17:30

Започва авариен ремонт на валявицата в Добринище

Започва авариен ремонт на валявицата в Добринище. Този ремонт е неотложен и необходим поради сериозните напуквания и разрушения в бетоновия канал и настилката на съоръжението. Сумата за реализирането на ремонта възлиза на близо 20 000 лв, която е извън предвидените за кметство Добринище средства в бюджета на община Банско за 2024 година...

публикувано на 25.07.24 в 15:58

Фолклорният фестивал „Песни от извора“ в село Петрово се отлага

Поради възникналите пожари и с оглед протичащите противопожарни мерки в района на с. Петрово и с. Голешово, фолклорният фестивал „Песни от извора“ в с. Петрово, който трябваше да се проведе тази събота (27 юли), се отлага. От няколко дни екипи на пожарната служба, горското стопанство, военнослужещи, добровочески екип към община Сандански и..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Въженият парк в Бачиново с ново работно време

Въжен парк „Бачиново“ - Благоевград ще бъде с ново работно време от 26.07.2024г. (петък). Атракционът ще приема посетители всеки ден от 13:00 до 20:00 часа с почивка за персонала от 16:00 до 16:30 часа. При лоши метеорологични условия паркът няма да работи. Въженият парк разполага с 2 кръга: - 1-ви кръг - за деца от 5 до 8..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

Струмяни, Микрево и Драката с нарушено водоподаване

Във връзка с реконструкция на водопровод и СВО по ул. „Врабча”, с. Струмяни от 29.07.2024 г. (понеделник) до 01.08.2024 г. (четвъртък) от 08:00 до 17:00 часа водоподаването ще бъде преустановено в селата Струмяни, Микрево и Драката, съобщиха от ВиК Благоевград. От водното дружество съветват потребителите, които ще бъдат засегнати от нарушеното..

публикувано на 25.07.24 в 15:26

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 25.07.24 в 14:55