Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри в Сандански международна лекарска конференция

Международна конференция „Лекарската грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“ откри вицепрезидентът Илияна Йотова в Сандански. Форумът, който продължава до утре, се организира от Столичната колегия на Българския лекарски съюз и Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

В изказването си вицепрезидентът изтъкна, че в България не се води статистика на лекарските грешки, а модерните държави систематизират и анализират причините за тях и как да бъдат избегнати. „Липсата на такъв регистър у нас е демонстрация на все още битуващото разбиране, че грешките са персонални, срамни, наказуеми и недопустими, което ни лишава от ценната възможност да се поучим от тях, да ги обсъдим открито и да предприемем стъпки да не се повтарят“, посочи Йотова.

„Непрекъснатото инжектиране с нови нормативни текстове, административни, икономически и финансови правила, смениха чувствително алхимията и усещането за лечението през последните 50 години. Заслужава си, задължително е, в отношенията лекар-пациент да включим и институциите“, изтъкна вицепрезидентът.

По думите ѝ и в тази сфера много повече се говори за реформи, отколкото те се случват. „А дали и те са винаги необходими?! Не е ли това говорене опит за систематично потулване на истинските проблеми, свързани с недостига на средства, недобрата система на финансиране, нарастващите нужди от лечение, непрекъснатото увеличение на цените на лекарствата“, запита риторично Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че качеството на медицината зависи много от политическите решения. „Не са редки и изкушенията да се държат лекарските съсловия в политическа зависимост заради големия авторитет и влиянието, което имат върху българските граждани. Немалка част от грешките или неуспехите в лечението се дължат и на грешната законодателна и нормативна уредба – от обучението и подготовката на лекарите, до техния статут и авторитет в обществото“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът постави и въпроса за решения в областта на медицината, които се взимат от псевдоексперти, повлияни от лобисти. „За съжаление, лекарите нямат своя лобистка мрежа. Те трябва да бъдат чути, а не да им се пречи да си вършат работата“, категорична беше тя.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира и върху друг проблем, който често може да бъде причина за неуспешно лечение – географския характер на медицинската помощ, достъпа до здравеопазване, наличие на лекари, на специалисти, на медицински персонал. „Неслучайно се говори за „медицински пустини”, в които има остър недостиг на лични лекари, за труднодостъпни райони, в които няма специалисти и дори аптеки. Естествено е хората да се чувстват жертви, изоставени, безпомощни,  особено когато става дума за най-ценното – здравето“, подчерта Йотова.

В навечерието на 19 октомври, когато е Денят на биоетиката и Денят на българския лекар, вицепрезидентът призова за размисъл за отговорността на обществото към лекарския и сестринския труд, как „ние като граждани упражняваме нашите права на пациенти, но често пропускаме да изпълним нашите задължения като такива и като автономни партньори на медицинските екипи в грижата за нашето здраве“. „Нека всеки от нас мислено облече бялата престилка и се постави на мястото на лекаря, който въпреки своята богата експертиза също изпитва съмнения и страх“, призова Йотова.

Йотова изтъкна и важната роля на медиите при отразяването на дейността на медиците.


По публикацията работи: София Златанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Протест на "Възраждане" след смяна на зам.-областен управител в Перник

Активисти на „Възраждане” в Перник протестираха пред сградата на областната администрация. Поводът за протеста бе назначението на лидера на местната младежка организация на ДПС Симеон Гебов за зам.-областен управител на Перник на мястото на освободения от поста Владимир Русев от „ПП-ДБ”. Направената от служебния кабинет рокада е политическа и е..

публикувано на 08.07.24 в 19:19

Подменят водопровод на кв. „Дълбошница“ в Петрич

Кметът на общината Димитър Бръчков даде началото на изпълнението на проект „Реконструкция на водопровод, кв.“Дълбошница”, гр. Петрич”. На мястото на стария етернит, полаган през 1970 година, ще има нови полиетиленови тръби с висока плътност и по-голям диаметър. Вследствие на дългия експлоатационен период водопроводите са крайно амортизирани, което..

публикувано на 08.07.24 в 15:29

Ръст на обявите за IT сектора

За пръв път от началото на годината има ръст на обявите за работа за IT сектора, като повишението в броя им е с 50 или с два процента - Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас за месец юни. Лек ръст на предложенията през месеца се наблюдава и в сектор "Логистика и транспорт" - те са със 100 повече. Данните сочат,..

публикувано на 08.07.24 в 14:28

Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза

Разпад на държавността, нефункциониране на институции, а най-важната институция е парламента. Така народният представител от БСП за България, Корнелия Нинова, очерта в Благоевград ситуацията в държавата.  Нинова поясни, че към момента невъзможността да се състави кабинет е показателно за нефункциониране на изпълнителната власт. "В тежка криза сме,..

публикувано на 08.07.24 в 14:08

Започна подаването на заявления за прием в 8-ми клас

От днес до 10 юли се приемат заявления за участие в първи етап на класиране за прием в 8-ми клас. Заявленията могат да се подават в училището, в което ученикът е завършил 7-ми клас, със съдействието на друго училище или онлайн от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Точно в 8:00 ч. започна приемът на заявления от  петчленната..

публикувано на 08.07.24 в 12:30

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО..

публикувано на 08.07.24 в 11:28

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага мандата..

публикувано на 08.07.24 в 10:51