Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На поправителен за избор на председател на Народното събрание

Автор:

Хората, които се появяват в момента с площадни крясъци, трябва да научат уроците, които е научила ГЕРБ през годините.

Това заяви пред БНР Даниел Митов от ГЕРБ.

По думите му в българския политически живот трябва да има някаква системност и да не всеки път да се учим отначало.  

"Аз се надявах, че терапията на четири политически избора ще доведе до разум."

Даниел Митов
Даниел Митов

Има възможни и невъзможни компромиси, които противоречат дори на логиката на демокрацията, подчерта Митов в предаването "Преди всички".

Запитан възможен ли е компромис, например Кристиан Вигенин да бъде избран за председател на Народното събрание, Даниел Митов посочи:

"Няма никаква логика партия с няма и 10% да има председател на Народното събрание. Двама се карат, трети печели не е политическа логика, не е парламентарна логика. Става въпрос за тежест на електорален потенциал."

Позицията на ПП от снощи ще отпуши процеса днес – да се избере председател на Народното събрание, допълни Даниел Митов.

"След снощното оттегляне на Никола Минчев няма никакви основания по-малките партии да продължат да настояват за своите кандидати."

Митов изрази предположение, че върху ПП е имало "тежък обществен натиск заради нелепото държание вчера" и прогнозира, че възелът ще бъде развързан и "това желание да се руши няма да продължава да доминира в българския парламент".

Според него логиката на опонентите на ГЕРБ е революционна – "да сринем всичко, да вървим напряко, на въпреки на всичко, за да може накрая да стане толкова зле, че ние да спечелим от тази ситуация".

Николай Денков
Николай Денков

"Няма как да сме и управляващи, и опозиция в калъпа, в който се опитват да ни включат днес", каза още Денков.

Конструкция "ротационен председател" не е описана никъде – нито в Конституцията, нито в Правилника на НС, уточни той.

Николай Денков декларира, че ПП биха управлявали само по тяхната програма, или по програмата на коалиция, която те са сглобили.

"Няма как да работим заедно с ГЕРБ – казали сме го ясно пред нашите избиратели. Изтегляме нашия кандидат, за да не пречим на ГЕРБ да си състави коалицията, която им е необходима. Нека си намерят партньорите, с които да работят. Ние ще гласуваме против Росен Желязков."

Ако се намери подходящ кандидат от партия, с която ПП са работили и на която имат доверие, биха го подкрепили, обясни акад. Денков.

"Не може да бъде наложен силово, както се опита да го направи ГЕРБ."

Кандидатурата на Кристиан Вигенин също е вариант, който може да се обсъди, стана ясно от думите му.

Никой не е заинтересован от избори днес, освен може би "Възраждане", отбеляза в заключение Николай Денков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Виолета Коритарова

Министър Коритарова ще инспектира строителството на инфраструктурни обекти в Симитли

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова ще посети Симитли в четвъртък, 4 юли.  По време на визитата си министър Коритарова ще има среща с кметовете на Симитли, Разлог и Банско. Тя ще направи инспекция на два обекта, които вече се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти,..

публикувано на 03.07.24 в 17:59

Нова находка в античния град Хераклея Синтика

На голяма статуя (над човешки ръст) се натъкна екипът на проф. д-р  Людмил Вагалински при проучванията сега в античния град Хераклея  Синтика, м. Рупите. Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да..

публикувано на 03.07.24 в 16:44

"Празник на пеперудите" край Кюстендил

„Празник на пеперудите" започва на 5 юли в с. Полска Скакавица, край водопада там. Идеята на събитието е да бъде популяризиран един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България. "През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Библиотеката в Кюстендил с лятна програма за децата

За поредна година Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил започва инициативата "Лято е, ела в библиотеката“. Лятната програма е за деца от всички възрасти, а участието в нея е безплатно. Заявки за участие могат да правят и организирани групи. В юлската програма събитията ще се провеждат предимно във вторниците. На 9 юли предстои..

публикувано на 03.07.24 в 13:53

Освободиха заместник областния управител на Перник

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен зам. областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.Той бе назначен на поста на 11 декември м.г.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на „Да, България” и бе назначен за зам. областен управител на  Перник на..

публикувано на 03.07.24 в 13:47
Д-р Анатоли Митов

Оставки в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Началници на отделения в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник подават оставки заради готвена смяна на директора на здравното заведение д-р Анатоли Митов. В подкрепа на д-р Митов е стартирана подписка, медиците са готови и на протест. Оставки към момента са подали шефовете на АГО д-р Ивайло Лазов, на неврологично отделение д-р Даниела Стойчева и на Детско..

публикувано на 03.07.24 в 12:25

Обучение на ръководните екипи на ВиК Благоевград

Съвременна система с възможност за дигитално управление и контрол беше презентирана пред ръководния персонал на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. Тя е предназначена за откриване на течове по водопроводните мрежи и намаляване на загубите на вода. Другият ефект при въвеждането на модерната техника е локализирането на местата с..

публикувано на 03.07.24 в 11:50