Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Първи ноември: Братя Миладинови в Благоевград

С нов паметник Благоевград посрещна Деня на Народните будители.

Постаментът на Братя Миладинови от днес е в открита градска среда, след като десетилетия е бил част от експозицията на Регионалния исторически музей.

Само за пет месеца се е осъществила инициативата на представители на местни граждански сдружения, организации и културни институти, стана ясно по време на днешното официално откриване.

Благоевград приюти на едно място Пейо Яворов, Неофит Рилски, Димитър Талев и Братя Миладинови. Така основният двигател на инициативата, о.з. Горица Митова, охарактеризира мястото, където е ситуиран паметникът.

Десетки благоевградчани днес станаха съпричастни с официалния ритуал на площадното пространство пред зала „Яворов“.

Малко са дните, в които се присъства на откриването на паметник в днешно време, подчерта Емил Костадинов, също член на Инициативния комитет.

В присъствието на представители на областното и общинско ръководство, кметът на Благоевград, Илко Стоянов официално представи пред обществеността делото на известния български скулптор Борис Гиновски.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кюстендилски волейболистки ще представят България на Световните ученически игри

Кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", класирал на първо място в България на Ученическите игри по волейбол във възрастова група 5.-7. клас. Отборът ще представи България на Световните ученически игри през април 2025 година в Белград, Сърбия. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в..

публикувано на 10.07.24 в 14:07

Арестуваха перничанин отглеждал канабис край Бобов дол

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена от служители на ГДБОП на територията на община Бобов дол. Със съдействието на служители от полицейското управление в Бобов дол, вчера е извършено претърсване на землището на с. Шатрово По време на акцията антимафиотите установили нива, засята с..

публикувано на 10.07.24 в 13:23

Международен събор „Краище”

Традиционният международен събор "Краище" ще се състои този петък, 12 юли, в местността Голеш, край едноименното село, разположено в най-южните части на Босилеградска община в Република Сърбия. Съборът е организиран от общините Кюстендил, община Крива Паланка (Република Северна Македония) и община Босилеград (Република Сърбия). Всяка година съборът..

публикувано на 10.07.24 в 12:49

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59