Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици с конкурс-рецитал в Деня на народните будители

  Младежкият парламент в Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград организираха конкурс-рецитал по повод Деня на народните будители. В Младежкия дом на областния център любителите на българската поезия се насладиха на великолепни изпълнения на ученици, които рецитираха стихотворения на бележити български поети.

  Преди събитието кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, представители на областната администрация, културни институции и граждани поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев. Възпитаници от детските школи по изобразително изкуство към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград подредиха изложба с авторски творби на народни будители.

 „Заставайки пред микрофона на този поетичен конкурс се чувствам много развълнуван, защото когато бях на вашите години участвах в такива конкурси. Още помня стихотворението  „Земя“ на Георги Джагаров, с което се представих. Будител може да бъде всеки – и вие сте такива, няма значение възрастта. На този уникален празник, който е чисто български, можем да говорим за книжовността, за свободата, за морала – за всичко, от което има нужда нашето общество“ – това заяви в приветствието си към участниците в конкурса кметът на община Благоевград Илко Стоянов.


  Учениците от Младежкия парламент се показаха като отлични организатора на конкурса и съпътстващата програма, свързана с него – с необходимата отговорност и всеотдайност – категорични бяха участниците и гостите на конкурса.

  „За нас е гордост да организираме конкурса и да видим, че успяваме да  мотивираме все повече млади хора да се докоснат до българската поезия“ – каза Мартин Станоев, председател на Младежкия парламент.

  Експертът по български език и литература Любима Димитрова коментира за Радио Благоевград художествената интерпретация на стихотворенията, представени от учениците в конкурса: „Като художествена интерпретация има много силни изпълнения. Регламентът включва българска поезия и литература, свързана тематично с деня на народните будители и съвременна поезия. Оценявам някои от изпълненията като много добри. Уменията на учениците да  предадат чувства, отношение, емоция. Децата имат усещане за поезията. Ние виждаме тези ученици като бъдещите граждани. И както Гьоте казва „Бъдещето на една нация зависи от това, какво мислят нейните млади хора“.



Репортаж на Лалка Радкова
Аудио файлът е със субтитри



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21