Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на производството и строителството през септември

Автор:

През септември 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база за пръв път от юни насам, като в същото време се отчита понижение за четвърти пореден месец на строителството и нарастване на търговията на дребно за трети пореден месец, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се понижава през септември с 1,7% спрямо предходния месец, когато нарасна с 0,2%, като това представлява първо свиване на промишлеността от юни 2022 г. насам.

Производственото понижение се дължи най-вече на спад с 10,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато производството в добивната промишленост се увеличава с 2,8%, а в преработващата промишленост - с 1,4 на сто.

Спрямо годината по-рано (септември 2021 г.) промишленото производство нараства с 11% след повишение с 16,5% през август, като най-солидно повишение с 13,8% отчита производството в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се увеи1ава с 4,6%, а производството в добивната промишленост се свива с 2,4 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през септември се понижава за четвърти пореден месец, намалявайки с 0,2% спрямо август, когато се с сви с 0,1%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през септември с 0,2%, а продукцията от сградното строителство се свива с 0,5 на сто.

На годишна база строителната продукция през септември се понижава с 1,3% след стагнация през август. Сградното строителство се понижава на годишна база с 1,7%, а гражданското и инженерното строителство - с 0,8 на сто.

През септември 2022 г. НСИ нарастване на търговията на дребно с 0,3% спрямо август, когато се повиши с 1,0%, като това представлява увеличение за трети пореден месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през септември за втори пореден месец с 2,1%.

В края на октомври НСИ представи проучване, което показва влошаване на стопанската конюнктура в страната през десетия месец на година, като по-неблагоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сферата на услугите, докато слабо подобряване има в строителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила над 2 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ-СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.  По думите на депутата от ГЕРБ Деница Сачева, този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на..

публикувано на 03.08.24 в 15:01

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени с чума животни в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в страната досега са..

публикувано на 03.08.24 в 14:13
Александър Джартов

В планините Славянка и Пирин ситуацията остава сложна

В граничната планина Славянка продължава да бъде тежка ситуацията, каза за Радио Благоевград главен комисар  Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  "През последните 10 дни положихме много усилия за да изградим просеки, така че да спре пожарът да се разпространява. За съжаление вчера..

публикувано на 03.08.24 в 13:28

Овладян е пожарът в Малешевската планина

Хората от двете села, евакуирани  преди три дни, се връщат по домовете си, след като пожарът в планината е вече овладян.  „Пожарът в Малешевската планина не е действащ. Има още няколко огнища, които през следващите дни ще се следят“, каза областният управител Георги Динев. Ситуацията в Пирин планина над село Сенокос продължава да бъде..

публикувано на 03.08.24 в 12:42
Пожар в планината Славянка

Летателна техника на пожарите в планините Пирин и Славянка

Работим по всички пожари, съобщи тази сутрин директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград комисар Валентин Василев. Той посочи, че няма върхово горене и драстично разпространение на огъня.  Комисар Василев уточни, че има достатъчно екипи от цялата страна – общо 22 – на трите пожара...

публикувано на 03.08.24 в 10:29

Турнир по мини футбол започва в Земен

Турнир по мини футбол дава началото на едноседмичната програма, посветена на 50-годишнината от обявяването на Земен за град. Турнирът се организира под патронажа на кмета Михаил Златанов и със съдействието на ФК “Пирин” – Земен. Малки и големи фенове на най-обичания спорт в света ще имат възможност да премерят сили помежду си и да се борят за Купата на..

публикувано на 03.08.24 в 10:16

Продължава гасенето на пожара в Невестинско

Продължава  гасенето на пожара, разразил се в района на село Църварица, община Невестино. Той е обхванал площ от около 400 дка. 40 дка от тях са иглолистна гора, опожарена  от върхов пожар. Засегнати са изоставени постройки. Към този момент няма опасност за населението,  казаха от полицията в Кюстендил. На място е съсредоточен голям ресурс от..

публикувано на 03.08.24 в 09:42