Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЮЗУ: Веселина Господинова представи две книги, посветени на нейния баща

В Университетската библиотека на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха представени книгите „Баш майстора завинаги“ и „Баща ми – Баш майстора“, посветени на обичания от поколения зрители български актьор Кирил Господинов.

Изданията представи дъщерята на големия артист Веселина Господинова. Тя не скри вълнението си от срещата със студенти и преподаватели в Югозападния университет и благодаря на ректора проф. д-р Борислав Юруков и Университетската библиотека за съдействието.

„За мен днешният ден е изключително вълнуващ и специален, тъй като аз съм на работното място на моята майка – проф. Мирослава Кортенска, която посвети повече от 20 години на академичната си дейност в Югозападния университет“, каза Веселина Господинова.

Тя пренесе публиката в семейния свят на Баш майстора. Разказа за актьорската кариера на Кирил Господинов, за любимите му роли и филми и представи интересни факти от снимачния процес на филмовата поредица „Баш майсторът“. Веселина Господинова запозна публиката с проекта, посветен на баща й, по който работи почти 7 години. През това време създава пътуващата изложба „Баш майстора завинаги“ и две книги, посветени на големия български актьор.

Първата й книга „Баш майстора завинаги“ е посветена на 85 години от рождението на Кирил Господинов, а втората книга Веселина Господинова посвещава на майка си – проф. Мирослава Кортенска.

Книгата „Баща ми – баш майстора“ е документален разказ за една легенда, крайно лично откровена, проследяваща отношенията баща – дете. Веселина Господинова публикува всички документи, плакати от спектакли, истории от снимачната площадка и семейни снимки, събирани през целия им живот. Стотиците филми, снимани през годините са старателно описани. Веселина Господинова сподели, че уникалното в тази книга са предоставените кадри от Българската национална филмотека, които са предоставени единствено за това издание.

Срещата завърши с прожекция на филма „Баш майсторът на море“, който студенти и преподаватели гледаха с голям интерес.

Гостуването на Веселина Господинова в Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе част от националното турне „Една легенда се завърна и завинаги ще остане в сърцата“. 


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предимно слънчево време

Сутринта на места в котловините, поречията и по черноморското крайбрежие видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще са между 6° и 11° градуса, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. Днес ще бъде предимно слънчево. Главно в Дунавската равнина ще духа слаб до умерен западен вятър, в Източна България вятърът ще еот юг-югоизток. Ще бъде..

публикувано на 15.10.24 в 05:23

Френският посланик в България посети Областна администрация Благоевград

Областният управител на Благоевград Георги Динев прие в кабинета си Негово превъзходителство Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, придружаван отЖером Кел, политически съветник, Клодия Калво, аташе по лингвистичните въпроси и образователното сътрудничество във Френския институт в България и Весела Тодорова- Мозеттиг – директор на..

публикувано на 14.10.24 в 15:20

Община Разлог с отличие на Международно туристическо изложение

На XIX издание на Международното туристическо изложение, което се проведе във Велико Търново, Община Разлог бе отличена с приза "Най-атрактивно представяне на туристическа дестинация" за 2024 година. Наградата бе присъдена от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" и бе връчена на представителите на Община Разлог лично от кмета на град..

публикувано на 14.10.24 в 14:22

Започва специализирана полицейска операция в област Благоевград

От 15.10 до 20.10 ще се проведе специализирана полицейска операция по отношение на контрола на водачите на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални превозни средства. „Контролът ще бъде по отношение на използването  на каски от тези водачи. Специализираната полицейска операция се извършва след направен анализ.  Напоследък зачестяват..

публикувано на 14.10.24 в 13:54

Задържаха четирима души за побой и кражба

Четирима души са задържани във връзка с побой на перничанин и кражба от дома му. Образувано е досъдебно производство и работата продължават под надзора на прокуратурата, съобщават от ОДМВР- Перник. Сигнал за скандал между няколко мъже бил подаден на 11 октомври около 19, 00 ч., на тел. 112. На място било изяснено, че малко преди сигнала няколко души..

публикувано на 14.10.24 в 12:52

Безплатни консултации за работещи в чужбина българи се проведоха в Благоевград

Изнесена приемна на площад „Георги Измирлиев“ за трудовоправна помощ за българи, работещи в Австрия и Германия, организира КНСБ. Благоевградчани можеха да се запознаят с дейността на Консултантския център и да получат съдействие по конкретни запитвания за трудовите и осигурителните им права в Австрия и Германия от адвокат Марина Ставрева,..

публикувано на 14.10.24 в 12:48

Ограбиха шофьорка на такси в Перник

Клиент ограбил шофьорка на такси в Перник. Извършителят е рецидивист,  известен на полицията и осъждан за подобни престъпления. Случаят е от вечерта на 12 октомври. Шофьорка на такси подала сигнал в полицията, че е била ограбена от клиент, който превозила на адрес. Преди да слезе от автомобила той ѝ взел ключовете и чрез заплахи ѝ отнел..

публикувано на 14.10.24 в 12:38