Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите във фирма за медицински изделия в Сандански излизат на протест

   Работниците и служителите, членуващи в синдикалната организация на Федерация Лека промишленост – КНСБ във фирма в град Сандански, организират протестен митинг на 17 ноември от 14 ч.  с искане за адекватно заплащане на труда им.

  До протестните действия се стигна след многократни опити за преговори чрез механизмите на колективното трудово договаряне и липса на реакция от страна на ръководството на предприятието.

  „В началото на годината заплатите на работещите във фирмата са увеличени само с 6%, настояваме за увеличение с поне 13%, с което да се компенсира инфлацията. Друго основно искане е увеличение на ваучерите за храна, които към този момент са 80 лв., с искане да са 200 лв. и да бъде увеличена месечната отпуска на работещите  с 1 ден. Но  те не срещат никакво разбиране от работодателите“   -  конкретните искания на протестиращите обобщи за Радио Благоевград Цветелина Милчалиева, председател на Федерация Лека промишленост в КНСБ. По думите и фирмата има клон в Германия с напълно сходна дейност, но разликите в заплащането са фрапиращи: „След разговорите със синдикалната организация в Германия, разбрахме, че ръчния труд там е заплатен на 2 237 евро, плюс 70 евро за нощен труд. Машинният труд 2 711 евро. Това са суми отпреди няколко месеца, когато също се организира протест за увеличение на заплащането. Беше ни казано, че след като в Германия  се е наложило заплатите да бъдат повишени, за Сандански нямат никаква възможност“.

  Протестът ще се проведе в гр. Сандански, ул. „Свобода“  - в отсечката между ул. „Беласица“ и бул. „Европа“, включително и върху жп прелеза в района. Протестиращите работници предвиждат да спрат изцяло движението в този участък, който се явява едно от основните кръстовища в града.

  Очаква се в протеста да се включат всички 400 работници и служители от фирмата, както и синдикалисти от цялата страна, които ще подкрепят исканията на колегите си. Солидарни с исканията на работещите са и международните организации, в които членува Федерация Лека промишленост към КНСБ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14