Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фиданките в разсадника в село Локорско вече се залесяват на терен

Приключва сезонът за производството на фиданки в държавен горски разсадник – с. Локорско, управляван от ЮЗДП ДП и ТП ДГС София. 

Тази година в разсадника са произведени общо 616 874 фиданки от космат дъб, зимен дъб, цер, бряст, черна елша, чинар, обикновен явор, черен бъз, сребролистна липа, черен бор, обикновен смърч и дървовидна хвойна.

Произведените дръвчета са разпределени по предвидените обекти за залесяване вече се експедират и залесяват на терен, като общо 225 025 фиданки вече са предадени за предвидените залесявания по проектите, изпълнявани от ЮЗДП ДП.

Тази година, контейнерни фиданки от разсадника ще получат и техни партньори от Североизточно държавно предприятие – гр. Шумен  и много други, като ЮЗДП отново дарява голям брой дръвчета за доброволчески инициативи по залесяване.

 


По публикацията работи: Весела Сукалинска
Вижте още

Слънчево време

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България. Преди обяд в низините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност, които по крайбрежието на морето ще се задържат и в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, по долината на Струма до умерен от юг-югоизток...

публикувано на 28.02.24 в 06:57

След Академия IT МЕТАМОРФОЗИ: В Благоевград разкриват нови работни места

Благоевград има потенциал да открие нови работни места в сферата на високите технологии още това лято. Тази амбициозна задача си поставят от местното общинско ръководство, заедно с организаторите на приключилата двудневна Академия IT МЕТАМОРФОЗИ. След първото издание на обучителната академия, вече се подготвят следващи подобни прояви. Това е..

публикувано на 27.02.24 в 18:37

Изложба „С дъх на пролет” завладя Благоевград

Изложба „С дъх на пролет”  откри днес художничката Здравка Лисийска в Градската художествена галерия на Благоевград. С над 30 живописни  картини с дъх на пролет художничката Здравка Лисийска поздравява своите съграждани и се надява да провокира в тях надежда и хубави чувства в навечерието на най-красивия сезон на годината -  пролетта.  Тя е..

публикувано на 27.02.24 в 17:52

Президентът поиска децентрализация на финансите за общините

Държавният глава Румен Радев отново поиска реални действия за финансова децентрализация на местната власт.  При откриването на Общото събрание на Националното сдружение на общините в България Радев определи като стъпка в правилна посока бюджетните разходи за проекти на общините.  Президентът постави въпроса откъде правителството ще намери още средства..

публикувано на 27.02.24 в 16:28

Почина актьорът Славчо Пеев

Почина известният български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе! И благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов във ФБ профила си. Светослав Пеев е роден на 4 април 1939 г. в София Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ..

публикувано на 27.02.24 в 14:31

Обир на заложна къща в Благоевград

Обраха заложна къща на ул.“14-и полк“ в Благоевград.  Около 12:45 часа днес е получен сигнал, че в заложната къща са влезли двама въоръжени мъже и заплашвайки служителя в нея са отнели парична сума и златни накити.  Няма пострадали хора. Провеждат се активни действия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с инцидента...

публикувано на 27.02.24 в 13:56

Откриха STEM център по химия и биология в ЮЗУ

Тържествено днес откриха STEM център по химия и биология към Югозападния университет „Неофит Рилски“, който е първият СТЕМ център във висше училище. Той е ситуиран във Втори учебен корпус на университета. Лентата на новия СТЕМ център прерязаха председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев, депутатът Стефан..

публикувано на 27.02.24 в 13:50