Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът Илко Стоянов отмени Заповед за ПУП, за рудник край Лешко

Kметът на Благоевград Илко Стоянов отмени заповед, издадена през 2014 г., за Подробен устройствен план, в който е предвидено обособяване на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“, в землището на с. Лешко. Сред основните мотиви за решението на кмета Стоянов са фактът, че целият имот, предвиден за реализирането на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта. Заради инвестиционното намерение на „Илинденски мрамор“ ООД в Община Благоевград има постъпили над 50 бр. възражения от собственици на недвижими имоти в селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, в м. Горна Мездра и в Благоевград. Тази вечер кметът Илко Стоянов проведе среща в село Падеш с жители на общината, по време на която съобщи новината за отмяна на заповедта.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев
Вижте още

Ремонт на улица в Разлог

Община Разлог започна ремонт на улица “Александър Стамболийски”. Първоначално се ремонтират най-натоварените участъци в града. “Започнахме поетапни ремонтни дейности на един от най-натоварените участъци в града, с цел да осигурим безопасна среда за всички пешеходци и водачи на автомобили. В района има много търговски обекти, чиито посетители..

публикувано на 09.02.23 в 13:37

Видео показва жестокостите във ферма за норки в България

Поредна кампания срещу жестокостта към животните, отглеждани във фермите за норки, организира Сдружението „Невидими животни“. Преди дни бе разпространено видео с невиждано досега автентично съдържание, разказващо за жестокостите, които се случват с животните в единствената действаща ферма за норки в България, край Стара Загора.  Идеята е да се..

публикувано на 09.02.23 в 13:02

Инж. Сашко Попов: Бавно правосъдие прави нарушителите в горите безнаказани

"По време на редовно дежурство наш екип спира за проверка товарно превозно средство, което е транспортирало дървесина. До превозното средство спира микробус, от което слизат няколко лица и без да са предизвикани по никакъв начин, нападат екипа, започват да ги заплашват първоначално със саморазправа, псувни, след което нанасят удари по единия от..

публикувано на 09.02.23 в 12:51

Спектакълът„Съмнение“ на сцената на Народния театър „Иван Вазов“

„Как постъпвате, когато не сте сигурни?“ – на този въпрос ще ни отговори Драматичният театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград със спектакъла „Съмнение“ на режисьора Стайко Мурджев. Премиерата на спектакъла е през юни на изминалата година, а заглавието се отличава и с това, че за първи път на българска сцена се поставя текста на американския..

публикувано на 09.02.23 в 12:39

Община Радомир поема дългосрочен дълг

Община Радомир ще поеме дългосрочен общински дълг, с който да бъде дофинансирано изграждането на многофункционална спортна зала, e решено на сесия на местния Общински съвет. Тя ще се намира на градския стадион "Христо Радованов" и в нея ще се провеждат тренировки и състезания всички спортни клубове на територията на общината. Сега там..

публикувано на 09.02.23 в 09:32

1 случай на коронавирус в Благоевград

Новите случаи на коронавирус у нас са 47, положителни са 1,66% от направените 2839 теста, сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Починал е един човек с COVID-19. В болници с коронавирус са 208 пациенти, от които 26 в интензивни отделения. Като излекувани са отчетени 78 души. Активните случаи са..

публикувано на 09.02.23 в 07:30

Над 15 000 станаха потвърдените жертви от земетресението в Турция и Сирия

Над 15 хиляди вече са потвърдените жертви на опустошителното земетресение, което разлюля в началото на седмицата Турция и съседна Сирия. Критици в Турция твърдят, че реакцията на службите за спешна помощ е била твърде бавна и правителството е било зле подготвено. В Сирия усилията за оказване на помощ са усложнени заради годините на конфликт, унищожил..

публикувано на 09.02.23 в 07:23