Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова база на Планинската спасителна служба в Рила

Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция "Национален парк Рила" и ще се ползват съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника.

Центърът е изграден преди една година, но поради административни пречки и проточила се междуинституционална комуникация, досега не беше възможно да се използва от спасителите.

"За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера”, каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя заедно с Емил Нешев, директор на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и.д. директора на дирекция "Национален парк Рила" Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството обявиха началото на работата на спасителния пункт, след като договорът между МОСВ и БЧК беше подписан преди няколко дни. Събитието се проведе в Посетителски център – Паничище, участваха също областният управител на Кюстендил Ангел Пандурски и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.



"Пунктът е изграден преди точно една година, като вече са решени административните пречки и е направена организацията по правото на ползване от страна на ПСС. Приех задачата като лична кауза и благодарение на Дирекция "Национална служба за защита на природата“"(НСЗП) и Дирекция "Национален парк Рила" към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички препятствия, за да подпишем договор и ПСС да намери своето място", добави министър Карамфилова. Тя подчерта, че обектът е символ на партньорство между Дирекция "Национален парк Рила" и ПСС към БЧК, защото каузата е обща – да запазим Седемте рилски езера като уникален природен комплекс от световно значение и в същото време с превенция и навременни действия да предотвратим рисковете за човешкото здраве.


Емил Нешев обясни, че новата база дава възможността да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече спасени човешки животи. "Най-важното е, че ще имаме място, на което да се позиционират всички наши съоръжения, включително и медицинско оборудване. Няма да се налага да транспортираме всеки път техника от Дупница до тук в планината, което ще спести поне 2 часа в полза на бърза реакция в спешни ситуации. Това е много важно за нас, защото през годините сме страдали от липсата на медицински пункт и цялата необходима техника за оказване на спешна долекарска помощ", каза още директорът на ПСС. Той обясни, че пунктът вече е оборудван с кислород, автоматичен дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и др. "По този начин няма да се налага такава техника и оборудване да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е много трудоемко, енергоемко, но и много забавя действията ни на терен. Понякога минутите са решаващи", каза още Нешев.


По публикацията работи: Лалка Радкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила над 2 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.  По думите на депутата от ГЕРБ Деница Сачева, този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на..

публикувано на 03.08.24 в 15:01

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в страната до сега са..

публикувано на 03.08.24 в 14:13
Александър Джартов

В планините Славянка и Пирин ситуацията остава сложна

В граничната планина Славянка продължава да бъде тежка ситуацията, каза за Радио Благоевград главен комисар  Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  "През последните 10 дни положихме много усилия за да изградим просеки, така че да спре пожарът да се разпространява. За съжаление вчера..

публикувано на 03.08.24 в 13:28

Овладян е пожарът в Малешевската планина

Хората от двете села, евакуирани  преди три дни, се връщат по домовете си, след като пожарът в планината е вече овладян.  „Пожарът в Малешевската планина не е действащ. Има още няколко огнища, които през следващите дни ще се следят“, каза областният управител Георги Динев. Ситуацията в Пирин планина над село Сенокос продължава да бъде..

публикувано на 03.08.24 в 12:42
Пожар в планината Славянка

Летателна техника на пожарите в планините Пирин и Славянка

Работим по всички пожари, съобщи тази сутрин директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград комисар Валентин Василев. Той посочи, че няма върхово горене и драстично разпространение на огъня.  Комисар Василев уточни, че има достатъчно екипи от цялата страна – общо 22 – на трите пожара...

публикувано на 03.08.24 в 10:29

Турнир по мини футбол започва в Земен

Турнир по мини футбол дава началото на едноседмичната програма, посветена на 50-годишнината от обявяването на Земен за град. Турнирът се организира под патронажа на кмета Михаил Златанов и със съдействието на ФК “Пирин” – Земен. Малки и големи фенове на най-обичания спорт в света ще имат възможност да премерят сили помежду си и да се борят за Купата на..

публикувано на 03.08.24 в 10:16

Продължава гасенето на пожара в Невестинско

Продължава  гасенето на пожара, разразил се в района на село Църварица, община Невестино. Той е обхванал площ от около 400 дка. 40 дка от тях са иглолистна гора, опожарена  от върхов пожар. Засегнати са изоставени постройки. Към този момент няма опасност за населението,  казаха от полицията в Кюстендил. На място е съсредоточен голям ресурс от..

публикувано на 03.08.24 в 09:42