Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова база на Планинската спасителна служба в Рила

Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция "Национален парк Рила" и ще се ползват съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника.

Центърът е изграден преди една година, но поради административни пречки и проточила се междуинституционална комуникация, досега не беше възможно да се използва от спасителите.

"За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера”, каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя заедно с Емил Нешев, директор на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и.д. директора на дирекция "Национален парк Рила" Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството обявиха началото на работата на спасителния пункт, след като договорът между МОСВ и БЧК беше подписан преди няколко дни. Събитието се проведе в Посетителски център – Паничище, участваха също областният управител на Кюстендил Ангел Пандурски и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев."Пунктът е изграден преди точно една година, като вече са решени административните пречки и е направена организацията по правото на ползване от страна на ПСС. Приех задачата като лична кауза и благодарение на Дирекция "Национална служба за защита на природата“"(НСЗП) и Дирекция "Национален парк Рила" към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички препятствия, за да подпишем договор и ПСС да намери своето място", добави министър Карамфилова. Тя подчерта, че обектът е символ на партньорство между Дирекция "Национален парк Рила" и ПСС към БЧК, защото каузата е обща – да запазим Седемте рилски езера като уникален природен комплекс от световно значение и в същото време с превенция и навременни действия да предотвратим рисковете за човешкото здраве.


Емил Нешев обясни, че новата база дава възможността да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече спасени човешки животи. "Най-важното е, че ще имаме място, на което да се позиционират всички наши съоръжения, включително и медицинско оборудване. Няма да се налага да транспортираме всеки път техника от Дупница до тук в планината, което ще спести поне 2 часа в полза на бърза реакция в спешни ситуации. Това е много важно за нас, защото през годините сме страдали от липсата на медицински пункт и цялата необходима техника за оказване на спешна долекарска помощ", каза още директорът на ПСС. Той обясни, че пунктът вече е оборудван с кислород, автоматичен дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и др. "По този начин няма да се налага такава техника и оборудване да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е много трудоемко, енергоемко, но и много забавя действията ни на терен. Понякога минутите са решаващи", каза още Нешев.


По публикацията работи: Лалка Радкова

Галерия

Вижте още

Община Благоевград купува нов автомобил за доставка на храна

Нов лекотоварен автомобил за разнос на храна до потребителите на Домашен социален патронаж и до жителите, които ежедневно получават топъл обяд по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., ще бъде закупен от Община Благоевград. Осигуряването превозното средство ще повиши качеството на две от най-търсените социални..

публикувано на 09.02.23 в 15:43

6 са напречните връзки в тунел „Железница“

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов показа на представители от Европейския център за транспортни политики системите за безопасност в тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. В края на януари за съоръжението бе подписан Акт 15 за завършване на строителните работи. „Железница“ е най-дългият..

публикувано на 09.02.23 в 15:20

Ремонт на улица в Разлог

Община Разлог започна ремонт на улица “Александър Стамболийски”. Първоначално се ремонтират най-натоварените участъци в града. “Започнахме поетапни ремонтни дейности на един от най-натоварените участъци в града, с цел да осигурим безопасна среда за всички пешеходци и водачи на автомобили. В района има много търговски обекти, чиито посетители..

публикувано на 09.02.23 в 13:37

Видео показва жестокостите във ферма за норки в България

Поредна кампания срещу жестокостта към животните, отглеждани във фермите за норки, организира Сдружението „Невидими животни“. Преди дни бе разпространено видео с невиждано досега автентично съдържание, разказващо за жестокостите, които се случват с животните в единствената действаща ферма за норки в България, край Стара Загора.  Идеята е да се..

публикувано на 09.02.23 в 13:02

Инж. Сашко Попов: Бавно правосъдие прави нарушителите в горите безнаказани

"По време на редовно дежурство наш екип спира за проверка товарно превозно средство, което е транспортирало дървесина. До превозното средство спира микробус, от което слизат няколко лица и без да са предизвикани по никакъв начин, нападат екипа, започват да ги заплашват първоначално със саморазправа, псувни, след което нанасят удари по единия от..

публикувано на 09.02.23 в 12:51

Спектакълът„Съмнение“ на сцената на Народния театър „Иван Вазов“

„Как постъпвате, когато не сте сигурни?“ – на този въпрос ще ни отговори Драматичният театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград със спектакъла „Съмнение“ на режисьора Стайко Мурджев. Премиерата на спектакъла е през юни на изминалата година, а заглавието се отличава и с това, че за първи път на българска сцена се поставя текста на американския..

публикувано на 09.02.23 в 12:39

Община Радомир поема дългосрочен дълг

Община Радомир ще поеме дългосрочен общински дълг, с който да бъде дофинансирано изграждането на многофункционална спортна зала, e решено на сесия на местния Общински съвет. Тя ще се намира на градския стадион "Христо Радованов" и в нея ще се провеждат тренировки и състезания всички спортни клубове на територията на общината. Сега там..

публикувано на 09.02.23 в 09:32