Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компенсацията за скъпия ток - за всички небитови потребители

Автор:

Компенсацията над 200 лева за мегаватчас ще бъде за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение. Това приеха депутатите с проекта на решение парламентът да възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти, внесен от Драгомир Стойнев от БСП.

От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че може да се блокират всички помощи. Проблемът става сериозен, докато не получим и разрешение от ЕК, което може да отнеме между 4 и 6 месеца. Затова Драгомир Стойнев предложи помощта да бъде 200 лв. за мегаватчас за всички небитови потребители:

"За нас, разбира се, от левицата, са важни, тези студени месеци - знаете, че голяма част от общините говорят и за дървени ваканции, тъй като са притеснени от високите цени на ел. енергията - така че ясли, детски градини наистина да бъдат спокойни".

Според Владислав Панев от "Демократична България" праг от 200 лева за мегаватчас ще бъде непосилна тежест върху българската държавна енергетика:

"Въвеждайки таван от 200 лв. това означава рязко намаляване на стимулите за инвестиции в енергийна ефективност, във ВЕИ технологии".

Според Асен Василев от "Продължаваме промяната" няма да има приходи за тази компенсация.

"Ще приемем програма за компенсации без гарантиран приход във Фонда за енергийна сигурност".

Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че няма такава опасност.

"Към момента има точно толкова източници за компенсиране, колкото имаше лятото, когато приехме, за първи път, тази програма за компенсации. Редът, по който ще се генерират средства във Фонда за енергийна сигурност си стои такъв, какъвто си беше преди. Приемането на регламента ще означава, че не само държавните предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и НЕК - които досега даваха парите и тези пари ни стигаха, а и другите производители ще се включат във вноски в този фонд".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пернишкото село временно остана без административно обслужване

Пернишкото село Черна гора временно е без административно обслужване. Новоизбраният на 23 юни кмет Димитър Димитров е излязъл в отпуск, като в същото време пуснал в отпуск и чиновничката, назначена за техническо лице в кметството, съобщават местни жители. Заради едновременния отпуск на кмета и чиновничката се налага местните да търсят помощ в общината..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250 декара иглолистна..

публикувано на 19.07.24 в 11:05

Кметът на Благоевград посрещна ученици от Молдова и Украйна

Кметът Методи Байкушев посрещна ученици от Молдова и Украйна с български произход, пристигнали в Благоевград за участие в летен лагер, организиран от Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Югозападен университет „Неофит Рилски“. По време на визитата младежите бяха придружени от Лилия Сарсаман, началник на управление на образованието в..

публикувано на 19.07.24 в 10:04

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 09:50

6,5% от жителите на община Дупница са безработни

6,5% или 945 души от икономически активното население на община Дупница са били регистрирани в Бюрото по труда към края на юни. В община Бобов дол равнището на безработица е 6,3%, в Сапарева баня – 5,4%, в Рила – 7,2%, в Кочериново – 6,4% и в Бобошево – 7%. Броят на новорегистрираните безработни през юни в шестте общини е 229. Работа са..

публикувано на 19.07.24 в 09:26

Общинският съвет в Дупница заседава и днес

На вчерашната сесия времето не достигна за целия дневен ред. За гласуване днес останаха сделки с общински имоти, както и отдаване под наем на училищната столова в село Яхиново. Съветниците ще обсъдят и разсрочването на кредита от фонд ФЛАГ за следващите 6 години. Целта е икономия на средства, за да се изплатят последните заплати във ВиК – Дупница...

публикувано на 19.07.24 в 09:22
Първите три когенератори бяха пуснати в експлоатация през ноември м.г.

„Топлофикация Перник” строи втора когенераторна инсталация

„Топлофикация Перник” вече има разрешително за строителство на втора когенераторна инсталация. Избран е изпълнител за строежа на халето и последващото монтиране на новите  съоръжения. Изграждането на новата когенерация е поредната стъпка от плана за енергийна трансформация на дружеството. Около 7 милиона лева без ДДС ще бъдат инвестирани само в..

публикувано на 19.07.24 в 09:17