Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите очакват изслушване на премиера Донев за Шенген

Автор:

С изслушване на служебния премиер Гълъб Донев за отказания ни прием в Шенгенското пространство ще започнат работата си днес депутатите.

Втора точка в програмата им е изслушване на служебния министър  на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор в участъка Видин - Кулата, магистрала "Хемус" и магистрала "Черно море".

Служебният министър-председател Гълъб Донев и министър Иван Шишков ще участват и в редовния парламентарен контрол. Към премиера има два въпроса, а към регионалния министър - 28.

Гълъб Донев ще отговоря за средствата, които бюджетът е осигурил за нормалното функциониране на дипломатическата служби, и за дейностите от национално значение, извършвани на граничен пункт "Капитан Андреево".

Още 7 министри ще отговарят в рамките на контрола. Сред тях с най-много въпроси са министърът на културата Велислав Минеков - 9, и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова - 6.

Възможно е като точка в дневния ред да бъде включено и обсъждане на доклада, изготвен от Министерство на отбраната, за военната помощ, която можем да осигурим на Украйна. Докладът е засекретен.

Според предварителна информация от министър Димитър Стоянов включеното в него е поискано от Киев и няма да компрометира способностите на Българската армия.

Вчера депутатите от комисиите по отбрана и външна политика подкрепиха с допълнения предложението на служебното правителство.

След заседанието на комисиите по външна политика и по отбрана служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че в списъка са "топ три" на исканото от Украйна въоръжение.

"Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, за което обявих. Въоръжението е такова, че е в топ три от приоритетите на украинската армия, украинската държава.

Защо казвам топ три – защото имаме писмо, в което ни е казало кое е най-належащо за украинската армия. Там сме се и съсредоточили", каза министърът.

Той обясни, че транспортът на военната помощ ще бъде комбиниран.

"Ще изчакаме да излезе и указът на президента, тъй като е международен договор. Трябва да излезе до края на другата седмица най-късно. Тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени приоритети от украинска страна", каза още Димитър Стоянов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40