Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след пожара в бл. №18 в кв. „Струмско": Започват ремонта

Година след големия пожар в бл. № 18 в квартал „Струмско" предстои да стартират възобновителните дейности по сградата. Днес специално сформирана комисия, със заповед на кмета Илко Стоянов, отвори офертите, постъпили в рамките на процедура по избор на изпълнител на строително ремонтните работи. В комисията участва и представител на Етажната собственост, нова практика за Община Благоевград, инициирана от кмета Стоянов, като целта е заинтересованите лица да могат да участват пряко в процесите.

Избраната фирма ще бъде оповестена след детайлен анализ на предлаганите срокове, качество и цена. Очаква се договорът да бъде сключен през м. януари 2023 г., непосредствено след което да се пристъпи и към реално изпълнение на СМР.

От момента на възникване на пожара Община Благоевград оказва непрекъсната подкрепа на собствениците на апартаменти в жилищната сграда.  

През м. юли по искане на кмета на Благоевград Илко Стоянов бяха отпуснати близо 200 000 лева от Министерски съвет, които да бъдат насочени за проектиране и възстановяване на блок № 18 в благоевградския квартал „Струмско".

Непосредствено след инцидента хората, заявили желание да им бъде подсигурен подслон, бяха настанени в жилища от резервния фонд на Общината. Беше направено и обследване на блока, което също бе поето като разход от Община Благоевград. След пожара бе назначена външна експерта комисия за оглед, закупени са бяха необходимите телескопични подпори, които са монтирани безвъзмездно. В края на миналата година кметът Илко Стоянов преведе и средства от заплатата си в помощ на засегнатите семейства.

Междувременно бе възстановена и емблематичната сграда „Купола", която бе обхваната от голям пожар през м. септември 2021 г. В резултат на огнената стихия покривът ѝ бе напълно унищожен. Община Благоевград организира и проведе редица срещи с представителите на етажната собственост на сградата и зданията, засегнати от пожара, оказвайки необходимото съдействие реализиране на ремонта в оптимални срокове.  



По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 09:28

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160 пожарникари,..

публикувано на 07.08.24 в 09:27

МС приема проектопостановление за минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност

Министерският съвет ще приеме проект на Постановление за определяне на минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност. Очаква се да бъде решено и страната ни да отпусне близо 35 хиляди лева за възстановяване на разрушената телекомуникационна инфраструктура в Украйна. Това ще стане чрез предоставяне на доброволна вноска към Специалния..

публикувано на 07.08.24 в 09:25

Над 20 точки в предварителната програма на депутатите за тази седмица

1 точки фигурират в предварителната програма за работата на парламента през тази седмица. Окончателно тя ще бъде приета в пленарната зала. Сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене е този за въвеждане на еврото в България, предаде репортер на БНР. Като първа точка в проектопрограмата за тази седмица фигурира предложеното..

публикувано на 07.08.24 в 09:24

Слънчева сряда

Днес ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който постепенно ще се ориентира от север-североизток.  Максималните температури ще са между 29° и 34°.

публикувано на 07.08.24 в 07:20

Петко Ангелов-ЮЗДП:Проблем създават огнищата от гръцкия дял на Славянка, които се развиват в западна посока

„Към този час на деня пожарът на западния фронт в планината Славянка е почти утихнал. Служители на Югозападното държавно предприятие, пожарникари, и военнослужещи опазват периметъра  той да не се развива извън направените полоси“ – каза за Радио Благоевград Петко Ангелов, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно..

публикувано на 06.08.24 в 18:27

Информация за пожара на българо-гръцката граница

Продължава активността на пожара от изток. Работи се за овладяване на новото огнище от запад в гръцка територия и недопускането му в територията на България. Личен състав на терен - 120 души. Два булдозера и два багера изграждат просеки. Пожарните коли на място са 10. От сутринта до този момент испанските самолети са направили по 6 курса и продължават..

публикувано на 06.08.24 в 17:14