Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валентин Дишев в търсене за човешкото в нов двутомник

Поетът, журналист и преподавател Валентин Дишев поведе колеги, приятели и съмишленици на пътуване при представяне на новата си книга. Тъжен е, че познават творчеството му в Аржентина, Колумбия, Пакистан, Алжир…, но не и в Благоевград. „Но тази вечер е различна, защото успяхте да ме стоплите с присъствието си и да се почувствам нужен“, увери присъстващите Дишев.

Със спомен за брат си започна представянето си, като каза, че са били различни, но част от едно неделимо цяло.

Интересни заглавия имат новите му книги „Exodus”- имена и “Deixis“- значения. За поета обаче са обичайни, тъй като от дълги години го вълнуват. Дотолкова, доколкото едното препраща към онзи библейски мотив или в миналото на европейската цивилизация, който преминава през всичките му книги. Особено, когато биват четени не като поезия, а това, на което той държи, но би го радвало, ако бъдат четени като един друг вид хуманитаристика. „Exodus”  препраща към изход от Библията и обобщава тези търсения в книгите и във всички добавки, които направих, защото тя събира три книги, за да се получи една нова. “Deixis“ е онази особена категория и понятие в езикознанието, която насочва към значенията на имената и местоименията, и обръща погледа отново към първата книга от двутомника, към „Exodus”. Двете книги да започнат да звучат вече на свой ред като още една, включвайки пет предходни и така като матрьошки една в друга, отново и отново“, смята авторът.

Той се надява, че са предназначени за всякакви хора и досегашното им възприятие сочи към това. „Всичко, което казах звучи сякаш екзотично, донякъде езотерично и за ограничен кръг читатели, но не бива да забравяме, че вътре са отделни текстове, в които хората успяват да почувстват онова, което поезията може да даде. Онази особена възможност за изживяване в и чрез текста, която рисува нов свят, която дава възможност на мнозина този свят да  бъде припознат като техния. Като възможен за промяна, защото в 21 век това е хоризонтът на поезията, възможната промяна на света, не взиране в красивото, не самоизричането, не самолюбуването, а показването на света такъв, какъвто той би могъл да бъде. През мъката, през болката, през страданието, през хоризонта на смъртта да стане по-добър, по-топъл, по-уютен, по-човешки. И двутомникът, и всичкото ми писане дотук е свързано с питането за човешкото-какво го крепи, какво го държи, какво ни позволява да продължим“, поясни Валентин Дишев.  


Галерия

Вижте още

В ефира на Радио Благоевград стартира предаване на младежи от Брезник

През месец март в ефира на Радио Благоевград ще стартира авторско предаване на младежите от Регионалния младежки център в Брезник. То ще се излъчва в съботните дни от 10 до 12 ч., като част от предаването „Тийн зона“, съобщиха от Младежкия център. На 14 и 15 януари младите хора присъстваха на обучение по създаване на аудио съдържание. В рамките на..

публикувано на 16.01.23 в 17:17

Радио Шумен с поздрав към екипа на Радио Благоевград

Ръководството на Радио Шумен изпрати поздравителен адрес до Радио Благоевград по повод 49-годишнината на медията. Пожеланията са за много здраве, творчески хъс, младежки ефир и верни слушатели.  „Бъдете креативни и упорити, поставяйте си винаги високи цели! Бъдете все така социално ангажирана медия, която формира ценности в обществото! Пожелаваме..

публикувано на 11.12.22 в 08:00

Празнуваме! Радио Благоевград на 49 години!

Радио Благоевград празнува 49-ия си рожден ден. На 11 декември 1973 година, точно в 14:30 часа, в ефира за първи път прозвучава сигналът на Радио Благоевград. То стартира с 80-минутна собствена програма. От 2008 г. излъчва разнообразна 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Тя..

публикувано на 11.12.22 в 07:32

„Празнуваме заедно“ с изложба

Студентска изложба „Празнуваме заедно“ се откри днес в Арт салона на Радио Благоевград. Експозицията откриха проф. д-р Емил Куков, ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Проф. д-р Емил Куков обясни, че са включени 34 учебни и творчески произведения – живопис, графика,..

публикувано на 05.12.22 в 16:42

Отново признание за БНР – Радио Благоевград

Радио Благоевград получи почетен плакет за участие в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналестка Вероника Герин.  Плакетът се връчва за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците на регионално и национално ниво. „ В нас журналистите е словото, но сърцата на колегите в Радио Благоевград..

публикувано на 30.11.22 в 14:31

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

"Златно перо" за колегата Валентин Дишев

Тази вечер в София, на специална церемония ,  бяха връчени годишните награди на Съюза на българските журналисти. С голямата награда – "Йосиф Хербст" – за неговия изключителен принос към развитието на българската журналистика и във връзка с 80-ата годишнина от рождението му, бе удостоен Николай Конакчиев. С отличие бе почетен и Анжел Вагенщайн.  Нери..

публикувано на 11.11.22 в 22:16