Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Изграждането на мост над р.Струма карй село Покровник трябва да започне

Да бъде проектирано временно съоръжение над река Струма, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост при село Покровник. Около тази идея се обединиха заместник-министърът на регионалното развитие Николай Шушков и строители на работна среща в министерството. На нея присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов, които настоя да бъде взето конкретно решение с ясни срокове. 

Зам.-министър Шушков посочи, че изграждането на моста при село Покровник се забавя и това поражда напрежение и недоверие сред жителите на община Благоевград. Съоръжението беше компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. „Мостът е ключов, защото свързва Благоевград с част от промишлената зона на града и още шест села. В момента всички хора са принудени да обикалят 6-7 км през обходни маршрути. Вече година нищо не се случва, няма никакви наченки на строителство, а процедурите са извървени“, заяви заместник-регионалният министър. По думите му въпросът е бил спешен и е трябвало да се реши още през 2022 г. „За съжаление обаче е налице липса на управленско решение по темата“, коментира той. Шушков, обаче беше категоричен, че държавата повече няма да позволи забавяне на проекта, още повече, че старият мост може да рухне всеки момент. Затова призова за активни действия, за да може строителството на изключително важното съоръжение за голяма част от жителите на общината да започне скоро.

От страна на строителите беше декларирана пълна готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото. Основната пречка обаче е наличието на газопровод и водопровод, които в момента минават по моста. Практически без изместването им няма как да започне същинската работа на терен. Газопроводът е основен за Благоевград и захранва над 3000 абоната, включително училища, детски градини и др. социални заведения, които няма как да останат дълго време без захранване, особено в зимните месеци.

До средата на месеца ще се състои втора, техническа среща с участието на различни специалисти за прецизиране на вариантите, а след това е планирана среща на терен в Благоевград.




По публикацията работи: Екатерина николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 7.5 млн. лева за ремонт на улица в Перник

Над 7.5 млн. лева заделя Община Перник за ремонт на една от основните пътни артерии в кв. „Изток” - ул. „Рашо Димитров”. Заедно с нея ще бъде ремонтиран и участък от ул. „Бучински път”,  който я свързва с кръговото кръстовище при улиците „Бучински път” и „Юрий Гагарин“. Улица „Рашо Димитров“ е част от маршрута на градската автобусна линия с № 16. Тя..

публикувано на 24.07.24 в 10:51

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пише БНР. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:21

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната  няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия участваха..

публикувано на 24.07.24 в 10:20

Земетресение край гръцко-българската граница

Земетресение с магнитуд М =3.9 е регистрирано снощи в района на град Драма, Гърция. По данни на Националния Сеизмологичен Център към  Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН , събитието от 24 юли 2024 г., от 00:39 часа българско време е с епицентър на 40 км от град Гоце Делчев, на 100 км от град Благоевград и на 160 км от град..

публикувано на 24.07.24 в 09:55

Ремонт на Голева детска градина в Банско

 Kметът Стойчо Баненски подписа договор за извършване на цялостен ремонт на Детска градина „Здравец“, филиал ДГ 1(Голева детска градина) в град Банско. Фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка е „Градив 77“ ЕООД.  Общата  стойност на инвестицията е 293 827,52 лв., а средствата са осигурени изцяло от бюджета на община Банско. Срокът за..

публикувано на 24.07.24 в 09:13

Община Благоевград приема заявления за подмяна на отоплителните уреди

Община Благоевград започва прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди на дърва и/или въглища с климатици, термопомпи и печки на пелети.  Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на общината чрез подмяна на печки и котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление, които ще..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Градската художествена галерия с нов облик

Градска художествена галерия в Благоевград от петък ще посреща своите посетители с обновени изложбени зали и ново осветление. Галерията, която от близо 10 години не е ремонтирана, вече е с нов облик, след като служители от ОП „Чистота“ извършиха цялостно пребоядисване. В рамките на ремонта Община Благоевград подмени и старото осветление с..

публикувано на 24.07.24 в 09:04