Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 175 години от рождението на Христо Ботев

Неизвестен автор, Христо Ботев, гравюра, 1888 г., Лайпциг
Снимка: muzeibotev.com

Благоевградската общественост ще отбележи 175 години от рождението на Христо Ботев. Церемонията по полагане на цветя пред бюст-паметника на българския поет и революционер ще започне в 10.00 часа на пл. „Народни будители“, пред сградата на Регионалния исторически музей. В 10.30 часа ще се проведе ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Благоевградска Бистрица. Непосредствено след това, на пл. „Георги Измирлиев“, свещеници от храма „Въведение Богородично“ ще извършат водосвет за здраве, ще бъдат осветени и бойните знамена. Ритуалът се организира от 3-то Бригадно командване, с командир полк. Митко Балтов. 

По публикацията работи: Екатерина Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е домакин на XVII конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Мотото на конференцията  е „Образованието като грижа и ценност“. В Университетския център „Бачиново“ си дават среща 45 директори и учители в неделни български училища зад граница. „В програмата са включени теми, свързани с..

публикувано на 23.07.24 в 16:02

На среща между институциите беше обсъдена обстановката, свързана с пожарите, както и кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“

На срещата, организирана от областния управител на Благоевград, присъстваха представители на всички възлови институции в областта, свързани с осигуряването на безопасността на хората, както и с опазването на природата в пожароопасния сезон.  Зам.-директорът на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, коментира актуалната обстановка за пожара, пламнал в Гърция...

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Засега няма опасност гръцкият пожар да навлезе в България

Тежката ситуация с пожарите в страната бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от ЮЗДП,  РД „ПБЗН“, Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места, институции. На събитието бе популяризирана кампанията на Министерството на земеделието и храните и..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Празник на моето село в Долно Драглище

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29 въстаници. Потомците на храбрите въстаници ще преклонят глава в почит пред  делото им и ще поднесат..

публикувано на 23.07.24 в 15:02

Нужна е държавна подкрепа за българското образование в чужбина

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента, като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от организации на българи. Данните бяха обявени от Ваня Балчева, директор на дирекция "Образование на..

публикувано на 23.07.24 в 13:47

В Банско в знак на почит и незабрава: Венци и изложба за Вапцаров

В деня на смъртта на поета, пред неговия паметник на площада, носещ името му, се събраха  стотици жители и гости на Банско, за да почетат недописаната книга на живота му. Споменът за Никола Вапцаров беше озвучен с любимите му бански песни и с музика по негови стихове. В знак на почит и незабрава, кметът на общината Стойчо Баненски и..

публикувано на 23.07.24 в 12:28

Аварирал автомобил затруднява движението в района на Старо село

Движението по АМ "Струма" в района на Старо село в посока Благоевград се осъществява в активната лента поради аварирал автомобил.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.07.24 в 12:15