Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се правителството да одобри споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Автор:

Служебното правителство ще заседава днес и ще одобри сключеното преди дни споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ". Така страната ни получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция за период до края на 2035 г. , като за първи път чужда компания получава подобен достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка.

Предвижда се годишно да могат да се транспортират до страната ни 1 милиард и 500 милиона кубически метра от синьото гориво, осигурени от различни източници.

Предварителният дневен ред на заседанието предвижда министрите да се одобрят и промени в законите за специалните разузнавателни средства и в този за отбраната и въоръжените сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти и преподаватели от ЮЗУ обраха наградите на фолклорен фестивал

13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които..

публикувано на 24.06.24 в 15:29

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела. Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Отбелязват Международния ден за борба с наркотиците в Кюстендил

Кампанията “ "Не сте сами“ на Агенция "Митници”  ще бъде представена днес в Кюстендил. Поводът е предстоящият 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. В  голямата зала на читалище "Братство“ представители на агенцията водени от Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика“ в Агенция..

публикувано на 24.06.24 в 13:52