Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни лекарства липсват в аптеките

Автор:

В аптечната мрежа продължават да липсват важни лекарства, особено някои антипиретици и антибиотици. Липсват над 300 търговски наименования, от които 60-65 са антибиотици, каза в предаването „Събуди се, София“ Димитър Маринов - магистър фармацевт, главен секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„Проблемите са доста и в момента са такива обстоятелствата, че се наслагват един върху друг и всичко, за което Българския фармацевтичен съюз алармира преди повече от две години, сега идва със страшна сила. Оказахме се прави за пореден път и също толкова нечути тогава“, добави Маринов.

По думите му, има проблем с нарушаване на логистичните вериги, проблем с доставката на субстанции, проблем с някои опаковки, като инсулин.

„Вчера разговарях с един от големите вносители, който каза, че в момента имат затруднение не със самата субстанция, а с т.нар. „писалки“, на флаконите, в които се съхранява инсулина. Друг проблем, който лесно може да бъде решен, това е че няма никакъв контрол по веригата на лекарствоснабдяването, т.е. има, но не се използва рационално“, каза главният секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според него това, което най-лесно би сработило е т. нар. генерична замяна. Ако липсва конкретна търговска марка, но има същите лекарствени продукти на друг производител, няма причина магистър-фармацевтът да не може да го замени, уточни Димитър Маринов.

„Може би повече от 30% от липсващите лекарства имат генерични заместители. На част от липсващите антибиотици и инхалаторни препарати има заместители. В момента никой не знае какво е количеството от лекарствените продукти, които са нужни, защото не знаем броя на предписанията. В момента ограничаването на експорт на определени лекарствени продукти става, когато количеството в страната на конкретния лекарствен продукт спадне под 65% от средномесечното потребление за последните 6 месеца“, обясни Маринов.

Според него лесно човек може да си напише рецепта, да си направи фалшив печат, с измислен УИН и лекар.

„Това не може да бъде контрол в 21 век с тези хартиени рецепти. Никой не знае какво се изписва. Ако имахме електронна рецепта, можехме да видим какви са предписанията последните дни, колко от тях са изпълнени, които не са изпълнени, поне такова количество трябва да има в страната от този лекарствен продукт. В момента системата е готова, но не се използва“, обясни магистър-фармацевтът.

От Българския фармацевтичен съюз настояват също, аптечните мрежи, чрез система, да виждат в кой склад какви лекарства има, тъй като в момента те имат достъп само до това, което конкретния лекарствен склад им покаже.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31

Кметът на Гоце Делчев проведе работна среща с кмета на Берово

Кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, проведе работна среща със Звонко Пекевски - кмет на община Берово, Република Северна Македония. На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет - Гоце Делчев Иван Геров и заместник-кметовете на общината Валери Сарандев и Богдан Боцев, а от страна на гостите от Берово – председателят на..

публикувано на 19.07.24 в 16:10

724 горски служители участвали в борбата с пожарите в Югозапада

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. 60 пожара са пламнали от началото на 2024 година на територията на Предприятието като близо половината от тях са само за последния месец юли. 3600 декара, предимно иглолистни гори, са засегнати от огнената стихия...

публикувано на 19.07.24 в 15:00

Евростат: Всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване. По този показател страната се нарежда в челната тройка в ЕС, наред с Румъния и Испания. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, които бяха публикувани днес.  Страните-членки с най-малък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Батановци се готви за гражданско неподчинение

Жители на град Батановци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение на фирма за преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат. Първоначалното намерение на инвеститорите е било производството на биогориво.  През 2018 година фирмата решава да разшири дейността си в сградата на..

публикувано на 19.07.24 в 12:41

Пернишкото село временно остана без административно обслужване

Пернишкото село Черна гора временно е без административно обслужване. Новоизбраният  кмет Димитър Димитров е излязъл в отпуск, като в същото време пуснал в отпуск и чиновничката, назначена за техническо лице в кметството, съобщават местни жители. Заради едновременния отпуск на кмета и чиновничката се налага местните да търсят помощ в общината и за най-..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250 декара иглолистна..

публикувано на 19.07.24 в 11:05