Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на Африка в Благоевград

Театралният режисьор Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев подредиха фотоизложбата „Далеч от Африка” в залите на в ГХГ в Благоевград. Официалното откриване бе тази вечер в 17:30 ч.  Африканските сюжети са заснети в Кения и отразяват дългогодишната работа на авторите  по програмата „Артисти за деца”, реализирана в Кения.

„Това е работа с деца – сираци, деца от улицата, с местни артисти, които ние сме обучавали, за да могат те да работят по нашия метод.  Т.е ние сме изнесли един модел на приложен театър, който съответно е приложен в глобален контекст. Много обичам да снимам финалните резултати, фестивалите, приказките, които разиграват децата, щастието и радостта, промененото съзнание. Тук има много щастливи деца и усмивки. Аз обаче помня какви са били израженията  им в началото  на проекта и знам какъв път са изминали и колко изкуство и как нашата работа са помогнали да се появят тези усмивки. Това е много вълнуващо - мигът на щастието за децата, въвлечени в нашата работа. И въобще мигът на радостта от живота, който изпитват в Африка, независимо дали са бедни или гладни. Това въобще не влияе върху усещането им за радостта от живота. И това е много удивително!” – споделя Елена Панайотова.

„Моето търсене в една фотография е провокацията, разказът и емоцията” – допълва Атанас Кънев, който участва в изложбата с над 75 снимки.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 януари 2023 г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ново огнище на планината Славянка от българска страна

Ново огнище на планината Славянка на българо-гръцката граница. Огънят е влязъл на наша територия в късния следобед вчера, съобщи за Радио Благоевград Петко Ангелов от ЮЗДП. Горски служители и пожарникари ще насочат усилията си през днешния ден за овладяването на новото огнище на пожара. Огънят е на труднодостъпно и скалисто място, посочи Ангелов...

публикувано на 09.08.24 в 07:07

Слънчево време

Днес отново ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде умерен. Максималните..

публикувано на 09.08.24 в 06:57

Окръжна прокуратура – Перник разследва отвличане и изнасилване на 18-годишно момиче

По искане на Окръжна прокуратура – Перник съдът задържа под стража 43-годишен мъж, обвинен за отвличане и изнасилване. По делото е установено, че в ранната утрин на 5 август той изчакал 18-годишно момиче да приключи нощната си смяна в търговския обект, в който работело и със сила го принудил да се качи в автомобила му. След като откарал девойката в..

публикувано на 08.08.24 в 17:31

Първа копка на обществената баня в село Баня

Днес, в присъствието на много граждани и гости, беше даден официален старт на изграждането на новата обществена баня в село Баня, по проект „Програма за подкрепа на общински обекти“, на стойност 1,8 млн. лева. Водосвет отслужи архиерейският наместник Янко Русков и пожела новата баня да възвърне славата на село Баня, да бъде ‚дом на човешката..

публикувано на 08.08.24 в 16:42

Подмениха светофарна уредба в центъра на Благоевград

С цел безопасност подмениха старата и проблемна светофарната уредба за пешеходци при Младежки дом в Благоевград. Монтирани са нови стълбове, контролер и сензорно устройство, с което пешеходците да сигнализират за преминаването си. Автомобилните и пешеходните секции са с ново лед осветление, съобщиха от пресцентъра на общината в Благоевград.

публикувано на 08.08.24 в 15:18

ОбС Дупница отхвърли предложението за местен референдум

Общинският съвет в Дупница отхвърли предложението за местен референдум относно бъдещето на ВиК.  Само 7 съветници гласуваха за инициативата на ПП “Възраждане”, 14 бяха против и 4 се въздържаха.  Основният мотив против беше липсата на информация от организаторите, какви ще бъдат мерките за изпълнение на решението от референдума. Според мнозинството,..

публикувано на 08.08.24 в 14:50

Динамична остава обстановката в планината Славянка

Динамична остава обстановката в планината Славянка на българо-гръцката граница край Сандански. "Двата пожара, на източния и западния фронт са овладени, но продължават да създават проблеми“, каза за Радио Благоевград  зам. областният управител Елхан Кълков. Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка "За сега беше..

публикувано на 08.08.24 в 14:17