Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стабилизация на бизнес климата в България през януари

Автор:

През януари стопанската конюнктура в страната остава приблизително на нивото си от декември 2022 г., като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността и търговията на дребно, но при известно влошаване в строителството и в сферата на услугите.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през януари с 1,0 пункт, като последната анкета на НСИ отчита по-благоприятни оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Техните прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца са умерени.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, но през януари се наблюдава намаление на негативното влияние на несигурната икономическа среда.

21,8% от мениджърите в промишлеността предвиждат повишение на продажните цени, посочва НСИ.

През януари 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" пък се понижава с 0,8 пункта заради по-резервирани оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на предприятията им. Негативни са и мненията им относно строителната активност през последните три месеца, но има леко подобряване на очакванията им за следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

Строителните мениджъри предвиждат повишаване на продажните цени през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 1,9 пункта, като подобрението се дължи на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест  месеци. Прогнозите им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици за следващите три месеца обаче са по-неблагоприятни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява през януари с 1,1 пункта, като понижението се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия от "по-добро" към запазване на "същото". Подобрява се обаче мнението им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите 18,2% от мениджърите очакват увеличаване на продажните цени през следващите три месеца.


БНР подкасти:

Вижте още

ЮЗДП със свой щанд на Международното изложение в Пловдив

Деликатесни продукти бяха представени на щанда на Югозападното държавно предприятие в палата номер 3 на Международното изложение „Природа, лов и риболов“ в Пловдив. Посетителите могат да опитат и закупят дивечови колбаси, както и вино от арония и Каберне совиньон, което е произведено от ДГС Благоевград. В Осмата национална трофейна..

публикувано на 26.03.23 в 17:33

Повишено внимание на пътя Сандански - Кресна

Временно движението по път I-1 Сандански - Кресна се осъществява двупосочно в лентата  в посока Сандански поради ПТП. Трафикът се регулира от пътна полиция.

публикувано на 26.03.23 в 15:39

Транспортираха за "Пирогов" прострелялия се мъж от село Самуилово

Мъж от село Самуилово се е самопрострелял и е с опасност за живота, след скандал за силна музика, съобщиха от Областната дирекция на МВР в  Благоевград.  О коло полунощ в районното управление в Петрич е получен сигнал за висока музика от заведение в петричкото село Самуилово. Пристигналите на място полицейски служители са предупредили собственика на..

публикувано на 26.03.23 в 15:24

Мъж е с опасност за живота след скандал в петричкото село Самуилово

Мъж от петричкото село Самуилово е с опасност за живота след скандал в местен ресторант.  По първоначална информация  той сам се е прострелял в главата. Малко след полунощ мъжът влязъл в заведението, за да направи забележка за  силния шум, който нарушавал спокойствието на живеещите около ресторанта. Последвал скандал със собственика, след което  мъжът..

публикувано на 26.03.23 в 13:54

Кръгла маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“ ще се състои под патронажа на президента Румен Радев

На  28 март, вторник  президентът Румен Радев ще участва в кръгла маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“. Форумът ще се състои под патронажа на държавния глава.  Кръглата маса, организирана от Министерството на образованието и науката, ще започне в  10.00 часа в Дом 2, зала „Триадица“ на резиденция..

публикувано на 26.03.23 в 11:31

Преминахме към лятното часово време

Тази нощ преминахме към лятното часово време. В 3.00 часа преместихме стрелките с 1 час напред. На 29 октомври ще се върнем към нормалното отброяване на часовете в денонощието, което се променят за летните месеци от 1979 година насам. В по голямата част от света лятното часово време не се практикува. За да стане това и в ЕС от няколко години се..

публикувано на 26.03.23 в 09:16

Предимно слънчево време

Днес, 26 март, от запад ще започне бързо разкъсване и намаление на облачността. През деня времето ще е предимно слънчево.  Минималните температури между 6 и 11 градуса, преобладаващите максимални ще бъдат 15° и 20° градуса.

публикувано на 26.03.23 в 07:42