Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите Демерджиев и Меджидиев се поклониха пред Делчевия род в Благоевград

Вътрешният министър Иван Демерджиев и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев се поклониха тази вечер пред мемориала костница на Делчевия род в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, където беше отслужена и панихида.

Пред журналисти вътрешният ни министър изрази разочарованието си от събитията днес в Северна Македония. Иван Демерджиев изрази готовност за изпращането на 3 генератора от България към границите на Република Северна Македония, за да не се стига до спиране на електричеството и задръствания, каквито станаха днес. Именно липсата на ток беше изтъкната от северномакедонските власти като причина за недопускането на много българи днес да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в РСМ. 

"Декларациите от страна на нашата съседка бяха, че всички български граждани ще бъдат безпрепятсвено допуснати, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Както видяхме това не се случи. Аз многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение, такова каквото си дължат двата народа. Подобен подход не е пътя, по който декларира, че е тръгнала Република Северна Македония и многократно го приканих да демонстрираме друг, различен от този път, а именно пътя на взаимното доверие и уважение, който е пътят, който ще ни изведе там за където са декларирали, че са тръгнали-пътя на европейското семейство", каза в Благоевград вътрешният министър Иван Демерджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Къща-музей „Никола Вапцаров“ в Банско

В Банско почитат Никола Вапцаров с изложба

В Банско отбелязват 82 години от разстрела на  Никола Вапцаров с изложба, която е експонирана във фоайето на къщата-музей на поета. Повече от 70 години къщата-музей дава възможност на посетители отблизо и далече да се докоснат до живота на поета и да се вдъхновят от поезията му, каза за Радио Благоевград Георги Питов, директор на Музеен..

публикувано на 23.07.24 в 08:39

82 години от гибелта на Никола Вапцаров

На  23-ти юли се навършват 82 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров. Прекарва в затвора около три месеца. На 23-ти юли е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София. Въпреки краткия си живот, Вапцаров е една от най-значимите фигури в българската поезия, както и световно признат поет. Стихотворенията..

публикувано на 23.07.24 в 07:36

В Благоевград организират работна среща заради пожарите

Във връзка с усложнената обстановка по отношение на продължителния период на засушаване, високите температури и горските пожари ще се проведе работна среща от 11.00 часа в зала „22 септември“, в сградата на община Благоевград . На събитието ще се популяризира кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по..

публикувано на 23.07.24 в 07:29

И военни помагат на огнеборците на границата с Гърция

Ситуацията относно пожара в граничната планина Славянка остава непроменена, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков. Той уточни, че пожарът към момента е все още на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците, които не позволяват..

публикувано на 23.07.24 в 07:22

Краткотрайни валежи с гръмотевични бури

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34° градуса,..

публикувано на 23.07.24 в 07:17

Овладян е пожарът край гара Кочериново

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи директора на Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност” в Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни за горели техника и автомобили, каза..

публикувано на 22.07.24 в 19:14

Пожар на гара Кочериново

Пожар е възникнал в района на железопътната гара на Кочериново. Горят над 200 кубика дървени трупи.  Временно се ограничава движението на моторни превозни средства по път І-1 София - Кулата, в района на гара Кочериново поради пожар в близост до пътя.  Трафикът в посока Кулата, както и в посока София ще се осъществява по АМ  "Струма" от пътен възел..

публикувано на 22.07.24 в 17:40