Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видео показва жестокостите във ферма за норки в България

Поредна кампания срещу жестокостта към животните, отглеждани във фермите за норки, организира Сдружението „Невидими животни“. Преди дни бе разпространено видео с невиждано досега автентично съдържание, разказващо за жестокостите, които се случват с животните в единствената действаща ферма за норки в България, край Стара Загора.  Идеята е да се провокира вниманието на обществото към този проблем и да се отправи апел към българските граждани да заявят подкрепата си за края на тази жестока индустрия, включвайки се в Европейската гражданска инициатива ,,Европа без кожи“.

„Видеотото представлява разказ на работник във фермата за норки край Стара Загора. Въпреки страха за своята безопасност, той се осмели да говори за нещата, които се случват във фермата, а детайлите, които сподели, относно отглеждането и убиването на животните там, всъщност са още по-ужасяващи като си помислим, че представляват рутинни практики в индустрията за кожи, те не са нещо извънредно. Начинът, по който се убиват животните, условията, в които се отглеждат, са общи практики за всички ферми за кожи. Беше много трудно да намерим работник, който да се осмели да говори за работата си“ – коментира за Радио Благоевград Елиа Тилева от Сдружение „Невидими животни“.

Видеото разказва как са убивани норките в газови камери, където биват задушавани с въглероден диоксид, което причинява особено страдание на животните. Те са отглеждани в много тесни клетки, пренаселени с норки, където живеят само няколко месеца, при положение, че в природата видът оцелява свободно до около 10 години.

„И всичко това се случва само за да бъдат убити по мъчителен начин и одрани за кожите им, за да бъдат използвани за изработването на аксесоари за модната индустрия. Това е показателен фактор, че тази практика няма място в съвременното ни общество и по никакъв начин не корелира с етичната позиция,  която всички ние заемаме по отношение на животните“, сподели още Елиа Тилева.

Тя коментира промяната в мисленето и нагласата на обществото у нас и в Европа по отношение защитата на животните. Над 1 милион и 200 хиляди са събраните до момента подписа на европейски граждани в Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, около 60 хиляди от тях са на българи. Събирането на подписи продължава до края на месец февруари, след което ще те бъдат проверени и Европейската комисия ще бъде задължена да вземе отношение по този проблем.

На 10 февруари, от 8 ч.сутринта, в Административния съд – София ще бъде гледано делото, отменящо заповедта на бившия екоминистър Борислав Сандов за отглеждане и развъждане на американски норки в България.  По това време ще се проведе протест на природозащитни организации, организиран от Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията /КАЖИ/.

„Ние от „Невидим животни“ също ще сме на протеста, ще настояваме да присъствате и на самото дело, защото вярваме, че можем да постигнем промяна за животните единствено, ако се обединим. Заявяваме за пореден път категоричната си позиция по въпроса като общност и като общество. Затова призоваваме всички хора също да се включат и да споделят за Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, за да имаме възможност да постигнем промяната на европейско ниво“, коментира още представителят на Сдружение „Невидими животни“.

Снимки: Сдружение „Невидими животни“

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Елиа Тилева:Галерия

Вижте още

„Пролетна импресия“ в Благоевград

Цветен концерт-изложба „Пролетна импресия“ сътвориха възпитаниците от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Пролетта дойде с музика, изобразително изкуство, слово и танц. За пореден път малки и големи създадоха пролетно настроение с изпълненията си в класическия пролетен концерт, който се утвърди като традиция..

публикувано на 21.03.23 в 19:46

Горски служители от Благоевград и Симитли преминаха професионално обучение

Лектори при обучението, което беше в рамките на четири учебни часа, бяха експерти от Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие, съобщиха от пресцентъра на ЮЗДП. Застъпени бяха основни проблеми, свързани с новото изменение и допълнение на Закона за горите като се акцентира на пропуските при съставяне на..

публикувано на 21.03.23 в 18:42

13 задържани при полицейска операция в Благоевградска област

13 лица са задържани по време на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в Благоевградска област. Проверени са 1018 лица и 805 моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. Проверени са също: 10 пункта за черни и цветни метали, 15..

публикувано на 21.03.23 в 16:52

2023-та: За „Бай Ганьо“ и Щастливеца

160 известни български общественици ще обрисуват с по 160 думи своето усещане за Алеко Константинов. Инициативата е на Българската телеграфна агенция /БТА/, и е посветена на 160-годишнината от рождението на Щастливеца. Благоевград също се включва в кампанията, а днес преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и от Нов български университет се срещнаха с..

публикувано на 21.03.23 в 15:01

Среща с ръководството на РИК-Благоевград

Областният управител Стоян Христов проведе среща във връзка с предстоящите на 2-и април избори за Народно събрание. На срещата присъстваха зам.- областният управител Слави Христов, ръководството на РИК – Благоевград, представители на „Информационно обслужване“, РД ПБЗН и Охранителна полиция. Областният управител призова за ефективна..

публикувано на 21.03.23 в 14:02

Обновяват детските площадки в Благоевград

По разпореждане на кмета на Благоевград Илко Стоянов стартират ремонтни дейности на детски площадки както в града, така и в малките населени места на територията на общината. Целта е да се създадат подходящи условия за безопасна игра на децата. Експертна комисия извърши обстоен оглед на кътовете за игра, а служители на ОП „Благоевград строй ремонт“..

публикувано на 21.03.23 в 12:31

Мобилен пункт за опасни домакински отпадъци в Перник

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в мобилния събирателен пункт. Националната система за разделно събиране и третиране на опасни отпадъци от домакинствата функционира от 2014 година, а Перник е част от нея от 2021, като ежегодно на територията на града се провеждат две кампания - през пролетта и есента...

публикувано на 21.03.23 в 11:37