Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

6 са напречните връзки в тунел „Железница“

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов показа на представители от Европейския център за транспортни политики системите за безопасност в тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. В края на януари за съоръжението бе подписан Акт 15 за завършване на строителните работи.

„Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка е около 2 км. Съоръжението е с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н.

Чрез симулация на различни ситуации, които биха могли да възникнат в тунела, на представителите от неправителствената организация бяха показани как работят вентилационните системите при задимяване, интензивен трафик и т. н. Както и как шофьорите ще могат да подадат сигнал от аварийните SOS кабини в случай на инцидент.

Разгледани бяха и напречните връзки между двете тръби, които ще са за евакуация при тежка катастрофа. Тунелът „Железница“ има 2 напречни връзки за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини, и 4 за пешеходци.

На представителите от неправителствената организация бе показана и хеликоптерната площадка, която е след тунела, пътувайки от София към Кулата. За първи път на инфраструктурен обект е изградено подобно съоръжение с цел да се осигури възможност за кацане на медицински хеликоптери за бърза реакция в случай на тежък инцидент в региона, съобщиха от АПИ.


По публикацията работи: Весела Сукалинска
Вижте още

Представят платформата за проследяване на цените на основните храни

Днес ще бъде представена информационната платформа на служебното правителство за проследяване цените на основните храни. Така всеки потребител ще може да следи къде най-изгодно се предлагат определени основните храни. Както вече стана ясно, платформата ще съдържа информация за цените на около 50 хранителни продукта от първа необходимост. Потребителите..

публикувано на 24.03.23 в 07:39
Пролет в града

Слънчево и топло

Днес ще бъде слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Ще е топло с максимални температури между 17° и 22°, по-ниски по Черноморието, в София - около 19°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб западен, по най-високите части на Рила и Пирин до умерен..

публикувано на 24.03.23 в 05:27

Кметът на Перник се срещна с ученици от ОУ „Свети Иван Рилски“

Кметът на Перник Станислав Владимиров е бил гост в първата среща от инициативата „Лидери срещат лидери” в ОУ „Свети Иван Рилски“, съобщиха от общинския пресцентър. Проявата е посветена на 120- годишнината от създаването на учебното заведение, което е най-голямото в община Перник.  Учениците са засипали кмета с десетки въпроси - какъв ученик е бил, какъв..

публикувано на 23.03.23 в 19:21

Представят електронна платформа за наблюдение на цените

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на земеделието Явор Гечев ще представят електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти.  В събитието ще участват представители на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници“ и др...

публикувано на 23.03.23 в 17:59

Нов разсадник и залесяване на фиданки в мащабен проект на ЮЗДП

Горските експерти oт Югозападното държавно предприятие работят усилено по изпълнението на проект за подобряване природозащитното състояние на горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Югозападна България. Със своя бюджет от близо 12,5 милиона лева е най-мащабният проект, изпълняван от предприятието с европейско финансиране до момента...

публикувано на 23.03.23 в 14:52

Информационна среща за търсещи работа се проведе в Дупница

Информационна среща по проект “Започвам работа” проведе Бюрото по труда в Дупница. Участваха представители на различни институции, на синдикатите, работодатели и неактивни търсещи работа лица. Проектът е насочен към безработни на възраст от 16 до 65 години, които не са регистрирани в Бюрото по труда, не учат и не се осигуряват. Целта е да бъдат..

публикувано на 23.03.23 в 14:19

Кирил Стойков е новият изпълнителен директор на ФК „Пирин“

Бившият директор на „Пирин“ – Кирил Стойков, поема отново ръководната позиция в администрацията на благоевградския футболен клуб. Кандидатурата му бе одобрена на извънредно заседание на Общинския  съвет – Благоевград, и е във връзка с предстоящо Общо събрание на акционерите на клуба. Местните парламентаристи гласуваха освобождаването на Благой..

публикувано на 23.03.23 в 13:46