Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на БНР с видеопослание "Радиото и мирът" в Световния ден на радиото

"Каква е ролята на радиото за мира днес?"

На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин те се включват в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото "Радиото и мирът".

Днес двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.


В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и "Артист на ЮНЕСКО за мир" Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото  се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.

Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay

#JourneeMondialeDeLaRadio

#DiaMundialdelaRadio


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21