Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на БНР с видеопослание "Радиото и мирът" в Световния ден на радиото

"Каква е ролята на радиото за мира днес?"

На този въпрос своите отговори във видеопослание дават журналистите от ефирните програми на БНР в Световния ден на радиото 13 февруари. По този начин те се включват в инициативата на ЮНЕСКО за отбелязване на празника, тази година под мотото "Радиото и мирът".

Днес двете национални програми на обществената медия - "Хоризонт" и "Христо Ботев" – предлагат в ефир специално съдържание по темата. Деветте регионални радиостанции на БНР са подготвили ексклузивни предавания с фокус върху историите на украински бежанци, намерили подкрепа и нов дом в България, и хората и организациите с големи сърца, които не спират да им помагат.


В ефир ще прозвучат още гласовете на носителя на Нобеловата награда за мир и съавтор на Всеобщата декларация за правата на човека проф. Рене Касин, министър-председателят на Индия Индира Ганди в качеството ѝ на член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, панамският джаз музикант и "Артист на ЮНЕСКО за мир" Данило Перес, посланикът на добра воля на ЮНЕСКО, актьорът Форест Уитакър, по време на специалната церемония по отбелязването на 75-ата годишнина на ЮНЕСКО. Ще чуем реч и на южноафриканския президент Нелсън Мандела по време на церемонията по получаването на наградата за мир през 1991 г.

В световен план, радиото остава медията, на която обществото  се доверява най-много и от която хората се информират най-често – посочва ЮНЕСКО, цитирайки различни международни проучвания.

Уникалното качество на радиото да достига до изключително широка и разнообразна аудитория означава, че то може да влияе активно върху формирането на общественото мнение и да оказва въздействие при разрешаването на различни национални и международни конфликти. Затова, при отразяването на събития и информирането на широката общественост, ролята на радиото е да дава глас на всички гледни точки и да предлага разнообразно програмно съдържание.

В контекста на различни конфликтни ситуации, именно осигуряването на подходящо програмно съдържание и обективни новинарски репортажи спомага за изграждането на устойчива демокрация и добро управление. Като предоставя на гражданите безпристрастна и основана на фактите информация, придружена с обяснения и анализ на ситуацията, радиото играе и ролята на посредник в диалога между различните групи в обществото.

Официалните хаштагове на инициативата по отбелязването на Световния ден на радиото 13 февруари са:

#WorldRadioDay

#JourneeMondialeDeLaRadio

#DiaMundialdelaRadio


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставят изборните книжа в Перник

До 18 часа днес се очаква да приключи доставянето на изборните книжа до секционните избиратели комисии в област Перник.  Извозването им става по предварително изготвен график, като в най- голямата община Перник , където и броят на секциите е най- голям за целта са сформирани шест лъча. По график се доставят и машините. Обектите, в които се помещават..

публикувано на 08.06.24 в 15:12

С колички от търговска верига се извозват изборните материали в Благоевград

С колички от търговска верига се извозват изборните материали от община Благоевград до автобусите. Заради обема и тежестта на изборните книжа, община Благоевград беше предвидила метални колички.  Служителите на общински инспекторат са ангажирани в помощ на секционните комисии.   Продължават масовите смени в съставите на СИК, алармират от..

публикувано на 08.06.24 в 13:35

„Медицински надзор“ установи нарушения в зъболекарския кабинет в Благоевград, в който почина 61 годишна жена

В хода на проверката инспекторите на ИАМН са констатирали следните факти и обстоятелства: Нарушениe на Наредба № 50 от 26 ноември 2010 г. за утвърждаване на Медицински стандарт „Орална хирургия”, в частта на т. 10. „Изисквания за интердисциплинарни консултации и дейности при лечение на хирургично болни т. 10.1. Задължителни консултации:… 10.1.2...

публикувано на 08.06.24 в 11:48

В община Перник няма да се продава алкохол в изборния ден

Забраната е издал кметът Станислав Владимиров. Заповедта влиза в сила от полунощ и ще важи до 20.00 часа на 9 юни.  Въведеният временно "сух режим" се отнася до продажбата и консумацията на алкохол в магазините, завeдeнията за обществено хранене и други обществени места на територията на община Перник.  Забранява се в изборния ден да се провеждат..

публикувано на 08.06.24 в 11:10

Състезание по силов многобой в Разлог

Под нов надслов „Сила, доблест, мъжество“ ще протече зрелищното и динамично състезание по силов многобой в Разлог тази събота на 8 юни, от 12:00 часа, на пл. „Преображение“. За първа година, състезанието получава толкова голям интерес, очакват се много участници, а организаторите са подготвили нови предизвикателства пред силните мъже на България...

публикувано на 08.06.24 в 07:51

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 07:13

Слънчева събота

Днес ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35° градуса. В планините ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над масивите от Западна България ще се..

публикувано на 08.06.24 в 06:58