Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията “Родители навреме“ или защо е важно да не отлагаме?

Автор:
Снимка: pixabay.com

Увеличаването на средната възраст на майката при раждането на първо дете е обща тенденция за целия Европейски съюз. По данни на Евростат за 2019 г. тя е  29,4 години, а за България малко под средната за Европейския съюз – 27,5 години.

Тенденцията обаче е недвусмислена – за 10 години се е увеличила с година и три месеца, като са налице значителни регионални и образователни различия. В столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30,4 години, по-висока дори от тази в ЕС, докато в област Сливен е 22,5 години. Около 90% от жените с висше образование раждат първото си дете около и над 30 години, докато 50% от тези с основно и по-ниско образование до 22 години.

Кампанията „Родители навреме” е национална инициатива на БТА и фондация „Искам бебе”. Тя стартира на 20 януари 2023. Кампанията информира за причините за безплодие при двойките и алармира за проблемите, които възникват вследствие на увеличаващата се възраст за зачеване с първо дете. 

Препоръчителната възраст за раждане на първо дете е 21-25 години, каза д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология, цитиран от БТА.По думите му жените след 35 г. са „репродуктивно стари“.

От фондация „Искам бебе“ поеха ангажимент в рамките на около година да осигурят безплатни изследвания на яйчниковия резерв за жени на възраст 18-30 години, както и спермограма за мъже на възраст 18-45 години. Радина Велчева, основател на фондацията, посочи, че е изпратила писма до всички министерства с настояване тези изследвания да бъдат напълно заплатени от страна на НЗОК, информира БТА.

Според Радина Велчева, основател на фондация “Искам бебе“, в момента се наблюдава покачване на възрастта на пациентките в инвитро клиниките:

“Това, което наблюдаваме в момента като тенденция, аз самата съм пациент с репродуктивни проблеми, фондацията е основана от мен и от още няколко момичета преди 16-17 години, но тогава в клиниките по инвитро средната възраст на жените като мен беше 27-28 години. В момента обаче средната възраст на хората, които подават своите документи и кандидатстват за инвитро в Държавни фонд “Инвитро“ е над 36-37 години, а в клиниките масово ще видите жени над 40 години, които тепърва започват да решават своя проблем“.

Защо е важно да се обърнем към младите?

Според Радина Велчева това, което пренасяме като послание към младото поколение е, че да имаш дете на 22-23 години, което е най-адекватната репродуктивна възраст, е нещо много лошо и ще ти спре кариерата.

“Обръщането ни към все по-млади хора започна преди около 4-5 години, като започнахме да работим с младите хора, които са студенти-медици, особено добре работим с университета във Варна и студентите по медицина там, защото те са и бъдещите лекари, които искаме да пренесат това послание към тяхното поколение“, казва още Велчева.

По нейните думи последните класове в училище, както и първите години на университета, сексуално и репродуктивно здраве се тълкува като едни предмет. Това, което се говори всъщност на младите жени е как да не забременеят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Питейна вода се разхищава в пернишките села

Масово се разхищава питейна вода в пернишките села, съобщиха от Общината. Издадената от кмета Станислав Владимиров заповед не се спазва от населението и докато едни газят във вода, хората от съседните улици нямат дори и за пиене. Управниците на населени места, които трябва да упражняват контрол, нехаят. За сметка на тези, които жадуват, други техни..

публикувано на 18.07.24 в 16:20

В Кюстендил отбелязаха рождението на Васил Левски

В Кюстендил беше отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  Церемонията започна с рецитал на младежи от Кюстендил, а присъстващите жители на града и представители на местната власт отдадоха почит пред личността, делото и саможертвата на Апостола на свободата. Пред паметника му на Ларгото в града бяха поднесени венци и цветя. В..

публикувано на 18.07.24 в 16:08

Общинският съвет отказа да ликвидира ВиК - Дупница

Общинският съвет в Дупница отказа да обяви процедура по ликвидация на ВиК. За предложението гласуваха 14 съветници, против бяха 7, а петима се въздържаха. Очакваше се ликвидацията да стартира от 1 август, когато “Кюстендилска вода” ще започне да оперира на територията на община Дупница. Групата на ГЕРБ гласуваха против заради високата цена на..

публикувано на 18.07.24 в 15:40

Над 50 горски служители се включиха в гасенето на пожари в Югозапада

Над 50 горски служители се включиха днес в гасенето и в охраната на горските пожари на територията на Юзападното държавно предприятие (ЮЗДП). Към момента активен е пожарът над село Фролош, който възникна преди няколко дни. Днес силите са съсредоточени в него като се правят противопожарни просеки и своевременно се потушават пламвалите огнища...

публикувано на 18.07.24 в 15:33

Кметът Методи Байкушев посрещна в кабинета си талантливи деца

Кметът Методи Байкушев посрещна в кабинета си тримата участници от Благоевград в Международната олимпиада по ментална аритметика, която се проведе в Истанбул, Турция. Супершампионът от олимпиадата Илиян Димитров на 7 г., Дейвид Балиев на 6 г. и Алекс Смуков на 7 г. са имената на децата, които прославят общината ни със своите знания. По време на..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Йордан Янев от ЛК „Джордан“ Благоевград получи купа „Лъвски скок“

От името на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев на Йордан Янев от ЛК “Джордан“ Благоевград бе връчена купа „Лъвски скок“. Това стана днес  на състезанието по лека атлетика под надслов „Достойни за името на Апостола“, което за  поредна година Община Благоевград и атлетически клуб “Джордан” организират по повод 187 години от рождението на..

публикувано на 18.07.24 в 13:38

В Перник отбелязаха 187 години от рождението на Васил Левски

С тържествена церемония в Перник бе отбелязана 187-годишнината от рождението на Васил Левски. Пред делото на Апостола глави сведоха политици, управници и граждани. Венци и цветя поднесоха областният управител Людмил Веселинов, общински съветници, народни представители. Венец беше поднесен и от името на кмета Станислав Владимиров. В отбелязването на..

публикувано на 18.07.24 в 13:02