Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова камбана бе осветена в храм „Св. Николай Чудотворец” в Дупница

В най-стария дупнишки храм „Св. Николай Чудотворец” от XVII век бе осветена и монтирана нова камбана. Тя тежи 47 килограма и на нея е излят надпис с годината на освещаването и поставянето й, както и името на дарителя, с чиито средства в момента се извършва и цялостната реставрация на черквата. 

Самата камбанария е изградена през 1929 година, когато е направено последното пристрояване на храма. Макар и построено много по-късно, кубето е много красиво и хармонира отлично с цялостната архитектура на храма. 

Не ни дели много от времето, когато камбаните, след повече от 40-годишно прекъсване, отново ще започнат да свикват вярващите за богослужение в храм „Св. Никола”. 

Официалното откриване е планирано за месец април 2023 година. „Нека повече никога да не престават да бият”, пожелава отец Иван Айдаров – председател на Църковното настоятелство при храма. 


По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пет семейства със златни сватби за 50 г. на град Земен

Пет семейства от община Земен отпразнуваха златна сватба. Събитието е част от празничната програма по повод 50-годишнината от обявяването на Земен за град. Половинвековният семеен живот на семействата - юбиляри Ангелови, Георгиеви, Николови, Пеневи и Стойневи съвпада с половинвековния юбилей и на град Земен, подчерта в приветствието си към тях кметът..

публикувано на 07.08.24 в 13:01

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията. Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да създадат..

публикувано на 07.08.24 в 11:51

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната програма на..

публикувано на 07.08.24 в 10:52

Повдигнаха обвинение на мъж за закана за убийство

74-годишен мъж е привлечен като обвиняем заради закана за убийство, съобщиха от полицията в Перник.  Дълго време, той  заплашвал съпругата си, че ще я убие. След подаден сигнал от нея и проведено разследване възрастният мъж е привлечен като обвиняем.  При доказване на вината му в съда го грози наказание „лишаване от свобода“ за срок до 6 години.

публикувано на 07.08.24 в 10:29

Жена пострада, след като колата й се запали от неизправна газова уредба

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17,15 ч. на автомагистрала „Струма“ след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е в резултат на..

публикувано на 07.08.24 в 10:18

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 09:28

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160 пожарникари,..

публикувано на 07.08.24 в 09:27